Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin kevätkausi päättyy juhlavasti kolmen solistin voimin

Kaupunginorkesterin kevätkausi päättyy juhlavasti kolmen solistin voimin

Joensuun kaupunginorkesterin Eri estradeilta -konsertissa torstaina 20.5. kello 19 kuullaan kevätkauden huipentava Beethovenin kolmoiskonsertto viululle, sellolle ja pianolle. Solisteina soittavat Petri Aarnio viulussa, Jaani Helander sellossa sekä Laura Mikkola pianossa. Konserttiohjelmassa on Ludwig van Beethovenin lisäksi Helvi Leiviskän ja Richard Straussin värikästä orkesterimusiikkia. Kaupunginorkesterin ylikapellimestari Eero Lehtimäen johtaman konsertin voi kuulla torstaina suorana maksuttomana verkkolähetyksenä sekä 50 hengen yleisö Carelia-salissa.

Ludwig van Bethovenin (1770–1827) kolmoiskonsertto eli konsertto viululle, sellolle ja pianolle op. 56 syntyi samoihin aikoihin säveltäjän Fidelio-oopperan ja 3. Eroica-sinfonian kanssa 1804 vuoden vaiheilla. Se antaa tasapuolisen solistisen roolin paitsi pianistille – kanta-esityksessä kysessä oli säveltäjä itse –  myös viulistille ja sellistille. Teos on siten paitsi virtuoosikonsertto myös kamarimusiikillinen vuorovaikutuksessaan kolmen solistin ja orkesterin kesken.

Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki on koonnut konserttiohjelmaan Beethovenin konserton lisäksi kaksi lyhyttä teosta 1900-luvulta: Richard Straussin alkusoiton ja tanssikohtauksen Ariadne auf Naxos -oopperasta sekä Helvi Leiviskän Intermezzon – molemmat teokset värikylläisiä orkestraatiossaan ja melodisuudessaan sekä kiitollista esitettävää orkesterille, jonka muusikot saavat loistaa monissa soolo-osuuksissaan.

– Kolmas kerta toden sanoo! toteaa Eero Lehtimäki.

– Hauska sattuma, että on juuri kolmoiskonsertto, joka toteutuu nyt kolmannella yrittämällä, mutta on hienoa päättää kevään sinfoniakausi tähän mestariteokseen. Solistitkin ovat matkan varrella vaihtuneet, mikä tavallaan sopii konsertin nimeen “Eri estradeilta”. Todella hienolla porukalla pääsemme tämän lopulta kuitenkin esittämään ja kaikki heistä ovat myös vähän eri estradeilta; Petri Aarnio RSO:sta, Jaani Helander HKO:sta ja Pariisissa asuva Laura Mikkola konsertoi milloin missäkin, Lehtimäki jatkaa.

– Oopperaa on vielä luvassa kaupunginorkesterin ohjelmistossa, mutta tähän konserttiin on ilo olla itse päättämässä varsinainen sinfoniakausi. Todella hurjia ja poikkeuksellisia aikoja olemme joutuneet ihmettelemään, mutta toivon todella, että syksyllä pääsisimme jälleen normaalimpaan konserttityöskentelyyn”, Lehtimäki päättää.

Carelicumin asiakaspalvelupiste palvelee lipunmyynnissä jälleen kaupunginorkesterin asiakkaita.

Eri estradeilta

20.5.2021 kello 19 Carelia-Salissa ja livestriiminä
Liput: Carelicum ja Ticketmaster.fi 25 / 23 / 5 € 
Suoraan verkkolähetykseen vapaa pääsy: Katso verkkolähetys