Sisältöjulkaisija

angle-left Kaupunginorkesterin kevätkausi 2020 alkaa Zeuksen karkeloilla

Kaupunginorkesterin kevätkausi 2020 alkaa Zeuksen karkeloilla

Joensuun kaupunginorkesterin kevätkausi 2020 alkaa 23.1. Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarin ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan Ville Matvejeffin johtamalla Zeuksen karkelot -konsertilla. Solistina on bassoklarinetin eturivin taitajiin kuuluva nykymusiikkispesialisti Mikko Raasakka, joka tulkitsee Kalevi Ahon bassoklarinettikonserton.

Kalevi Ahon bassoklarinettikonsertto on Jyväskylän ja Joensuun kaupunginorkestereiden yhteistilaus Teoston tuella.

– Teos on omistettu minulle, mitä pidän erittäin suurena kunniana. Konserton kantaesitys oli Jyväskylässä viime syyskuussa ja nyt Joensuussa on vuorossa "toinen kantaesitys", jonka jälkeen teos on vapaasti muiden solistien ja orkesterien käytössä. Esitys tuskin jää viimeiseksi, koska sekä Ahon musiikki että bassoklarinetti soolosoittimena ovat maailmalla kovassa nosteessa, kertoo solisti Mikko Raasakka.

Teos valmistui joulukuussa 2018. Ennen sitä, saatuaan teoksesta jo kolme osaa valmiiksi Aho kutsui Raasakan esittelemään bassoklarinetin perinteisestä poikkeavia soittotekniikoita.

– Konserton neljäs osa poikkeaa muusta konsertosta, soolosoitin "päästetään irti" esittelemään moniäänisiä, herkän unenomaisia, hätkähdyttäviä ja yllättäviä sointimaailmoja, paljastaa Raasakka.

Konsertin solisti on varmasti monelle joensuulaiselle tuttu, sillä Raasakka toimi 1990-luvulla Joensuun konservatorion klarinetinsoiton lehtorina sekä

Konsertissa kuullaan lisäksi osia Erwin Schulhoffin teoksesta Serenadi orkesterille op. 18. Schulhoff kuuluu musiikkitoimijoihin, joiden ura katkesi ennenaikaisesti natsien valtaannousuun Saksassa. Schulhoff oli ensimmäisiä klassisen musiikin säveltäjiä, jotka innostuivat jazzista, joskin häntä kiinnosti myös avantgarden dadaismi. Oivallisen päätöksen konsertille luo Wolfgang Amadeus Mozartin viimeinen sinfonia, nro 41 C-duuri, joka tunnetaan myös lisänimellä Jupiter. Loistokas ja syvällinen sinfonia on vakiinnuttanut asemansa yhtenä taidemusiikin merkittävimmistä teoksista.

Konsertin johtaa Savonlinnan Oopperajuhlien uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff, joka toimii myös Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina.

Konsertti
Zeuksen karkelot
To 23.1. klo 19 Carelia-Sali

Liput
24,50 / 22,50 / 5 € Careliumista ja ovelta, Ticketmaster.fi palvelumaksuineen 25,50–27,50 €