Etätyötäsuositusta noudatetaan soveltaen
Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmä on 16. ja 19. lokakuuta pidetyissä kokouksissaan linjannut kaupungin palveluiden aukioloja ja Valtioneuvoston antaman etätyösuosituksen soveltamisesta kaupungin organisaatiossa.
Valtioneuvosto antoi 15. lokakuuta etätyösuosituksen julkishallinnon organisaatioille. Samalla Valtioneuvosto totesi myös, että lähi- ja etätyön yhteensovittamisen arviointi tapahtuu työpaikoilla. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Valtioneuvoston tekemät linjaukset ja suositukset etätyöstä eivät ole kuitenkaan oikeudellisesti työnantajia sitovia.
– Pohjois-Karjalassa koronapandemia on perustasolla, joten valtioneuvoston suositusten perusteella meillä ei tule sovellettavaksi alueellisesti palvelujen sulkemisia tai rajaamisia. Palvelumme ovat siis auki normaalisti toistaiseksi. Tilanne voi muuttua siinä vaiheessa, jos siirrymme koronan kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.
Kaupungin työyhteisöissä ja työpaikoilla sovelletaan etätyömahdollisuutta jo aikaisemmin annettujen ohjeiden avulla. Etätyötä tehdään kaupungin työpaikoilla niissä töissä, joiden tekeminen etänä on sujuvaa ja tarkoituksenmukaista. Harkinta lähi- ja etätyön perusteista ja niiden yhteensovittamisesta tehdään esimiesten arvion pohjalta. Tosiallisesti lähityötä ja etätyötä voidaan vuorotella. Tällä tavoin esimerkiksi kevennetään työpaikoilla kerrallaan läsnäolevien työntekijöiden määrää ja näin vähenevät henkilöiden väliset fyysiset kontaktit.
– Meillä etätyön tekemisessä sovelletaan henkilöstölle aikaisemmin annettuja ohjeita. Täytyy muistaa, että kaupungin palvelut ovat avoinna normaalisti ja monelle etätyön tekeminen on tässä tilanteessa mahdotonta. Etätyötä voidaan soveltaa vain pienelle osalle työyhteisömme jäseniä, kertoo Joensuun kaupungin henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen.
Kaupungin työpaikoissa ja työyhteisöissä etätyön rinnalla edistetään työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä, mutta samalla pidetään huolta työyhteisöjen jäsenien henkisestä hyvinvoinnista.
– Nyt on hyvä työyhteisöissä muistaa viime kevään etätyöajalta kertyneet kokemukset eri töiden ja palveluiden sujuvuudesta etänä toteutettuna. Etätyöskentely voi olla monelle kuormittavaakin ja erityisen tärkeää on meidän kaikkien pitää huoli työyhteisömme jaksamisesta. Olemme koonneet vinkkejä ja neuvoja työyhteisöille etätyössä työhyvinvointiin liittyen, jatkaa Lempiäinen.