Joensuun kaupungin koulujen ja normaalikoulujen tarjoamaa oppimisen tukea on tarkoitus yhtenäistää. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kaupungin ja Itä-Suomen yliopiston välisestä yhteistyösopimuksesta tiistaina 25. helmikuuta.
Tavoitteena on, että Tulliportin ja Rantakylän normaalikoulut ovat jatkossa kaupungin koulujen kanssa tasa-arvoisia lähikouluja ja oppilaat saavat niissä samanlaista tukea oppimiseen. Päätös käsitellään vielä kaupunginhallituksessa.
Sopimuksen perusteella normaalikoulut tarjoavat oppilaskohtaiset tukitoimet, kuten ne perusopetuslaissa määrätään. Ainoastaan keskistetyt pienryhmät, kuten kehitysvammaopetus ja neuropsykiatrisesti oireilevien oppilaiden opetus järjestetään Joensuun kaupungin kouluissa.
Aiemmin vastaava sopimus on ollut Rantakylän normaalikoulun osalta.
– Sopimus tuli tarpeelliseksi useastakin syystä. Oppimisen tuki uudistuu kaikilla kouluasteilla elokuussa ja sopimuksen päivittäminen vastaamaan uuden lainsäädännön velvoitteita on ajankohtainen, sanoo koulutus- ja nuorisojohtaja Aatu Mustonen Joensuun kaupungilta.
Yliopiston harjoittelukouluilla ei ole perusopetuslaissa velvoitetta järjestää oppilaskohtaisia tukitoimia. Yliopistojen harjoittelukoulut saavat siksi vähemmän valtion rahoitusta kuin yksityiset tai kunnalliset opetuksenjärjestäjät.
Joensuulaisten oppilaiden kannalta sopimus kaupungin ja harjoittelukoulun välillä on tarpeellinen lähikouluperiaatteen toteutumisen takia ja koulujen alueellisen eriytymisen estämiseksi.
– Ilman sopimusta meillä olisi tilanne, jossa kaupungin kouluissa olisivat kaikki oppilaskohtaisia tukitoimia tarvitsevat oppilaat ja vastaavasti normaalikouluissa heitä ei olisi, Mustonen selventää.
– Normaalikouluilla on vahva halu kehittää toimintaansa oppimisen ja koulunkäynnin tuen osalta ja sopimuksella on vaikutuksia myös opettajankoulutukseen, kertoo Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulun johtava rehtori Jyrki Huusko.
Sopimuksen on tarkoitus astua voimaan 1. elokuuta 2025 ja sen kokonaisarvo on noin 600 000 euroa vuodessa.