Sisältöjulkaisija

angle-left Kauppahallia esitetään torin pohjoislaidalle

Kauppahallia esitetään torin pohjoislaidalle

Kauppatorin ja ympäristön asemakaavaluonnos on valmistunut. Kauppahalli esitetään sijoitettavaksi torin pohjoislaitaan, Silta- ja Torikadun puoleiseen kulmaan. Rakennus avautuu terassien kautta Kauppatorille ja sen läpi edellytetään tehtäväksi kulkuyhteys Ison Myyn Siltakadun-sisäänkäyntiin.

Kauppahallin lisäksi suunnitelmassa on tilaa kausiluonteisille kahviloille. Niitä voidaan sijoittaa Kauppatorin kävelykadun puoleiselle sivulle ja Keskuspuistoon. Lisäksi Pankkitalon kahdeksankerroksista osaa esitetään suojeltavaksi asemakaavalla.

Kauppatorista tehdyn erillisen kyselyn perusteella kauppahallille nähdään olevan tarve, mutta sen sijainnista ei kyselyyn vastanneilla ole yksiselitteistä näkemystä. Siltakadun ja Koskikadun vartta kannatettiin likimain yhtä paljon. Vastausten perusteella Keskuspuiston ja Keskusaukion kahvilapaikat nousivat väistötorin myötä suosituiksi.

Kauppahallin sijoittelussa on huomioitu Kauppatorilla jo tehdyt ratkaisut, kuten Sininen virta, esiintymislava, torin myyntipaikat sekä toriparkin rakenteet. Yksi toriparkin sisäänkäynti jää kauppahallin sisään ja on edelleen käytössä. Kauppahallirakennuksen rakentaminen voinee alkaa vuonna 2021 ja kestänee noin vuoden. Rakentaminen koskee tuolloin vain osaa torialueesta eikä siitä aiheudu laajoja rakennusaikaisia haittoja ympäristöön.

Kaavahankkeen taustaa

Kauppatorin uudistus ja maanalainen toriparkki valmistuivat vuoden 2018 lopulla. Kauppatorin asemakaavan muutoksella ratkaistaan kauppahallin tai muun liike- ja palvelurakennuksen rakentaminen ja sijoittuminen torille. Kaavamuutosta on hakenut Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO. Nykyisessä asemakaavassa rakennuksen paikka on torin etelälaidalla Koskikadun varressa.

– Tarkoituksena on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille pohjoiskarjalainen olohuone. Rakennus tulee saada sellaiseksi, että mahdollisimman monet pienyrittäjät pääsevät esittelemään tuotteitaan ja tekemään kauppaa. PKO:lla ei ole suunnitteilla merkittävissä määrin omaa liiketoimintaa kauppahalliin vaan toimimme tilojen rakennuttajana ja vuokraajana, toteaa PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä.

Kauppatorin kaavamuutokseen on yhdistetty jo aiemmin käynnistetty Vesikioskin asemakaavan muutos. Ratkaistavana ovat siis myös Keskuspuiston käyttö kesäaikaisille ja ympärivuotisille kahviloille ja Pankkitalon rakennussuojelu.

Yleisötilaisuus 19.6. Carelicumissa

Kaupunki järjestää kaavahankkeesta yleisötilaisuuden keskiviikkona 19.6. kello 18 Carelicumin auditoriossa (Torikatu 21 C). Kaavaluonnos on nähtävillä 13.6.–8.7. kaupungin verkkosivuilla, kaupunkirakennepalveluissa Muuntamontie 5:ssä ja kaupungintalolla.

Kaupunginvaltuuston päätettäväksi kaavaehdotus tullee loppuvuodesta 2019.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.