Sisältöjulkaisija

angle-left Ralf Gothóni Joensuun kaupunginorkesterin solistina 23.9.2021

Ralf Gothóni Joensuun kaupunginorkesterin solistina 23.9.2021

Kapellimestari Ralf Gothóni on vieraillut Joensuussa 1970-luvulta lähtien solistina, kapellimestarina, säveltäjänä, kamarimuusikkona ja liedpianistina, viimeksi vuonna 2013.

Joensuun kaupunginorkesteri saa vieraakseen maailmankuulun kapellimestarin Ralf Gothónin. Hän on tunnettu kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Ralf Gothóni on vieraillut Joensuussa 1970-luvulta lähtien solistina, kapellimestarina, säveltäjänä, kamarimuusikkona ja liedpianistina, viimeksi vuonna 2013. Maamme monipuolisimpiin ja kansainvälisesti menestyksekkäimpiin muusikoihin lukeutuva Gothóni esiintyy tällä kertaa Joensuun kaupunginorkesterin kanssa sekä kapellimestarina että pianosolistina. ”Orkesterimme odottaa innolla työskentelyä Ralf Gothónin johdolla. Ralf Gothóni on vieraillut meillä niin solistina kuin kapellimestarinakin jo vuosikymmenten ajan eikä suotta. Työskentely hänen kanssaan on aina kohottavaa, innostavaa ja hedelmällistä. -Marjo Vattulainen, Joensuun kaupunginorkesterin intendentti”

Nokittelu-konsertissa Haydnin ”Kana”-sinfonian kaverina kuullaan Mozartin Salzburgissa viimeisenä säveltämä sinfonia numero 34. Kahden klassikon välissä kuullaan Alfred Schnittken vuonna 1979 säveltämä konsertto pianolle ja jousille, joka seikkailee kaaoksen ja hauraan herkkyyden välistä kohti valonkajastusta. 

Tiistaina 21.9. Big Music for Small Cities -hankkeen puitteissa järjestetään korkeatasoista koulutusta Joensuun kaupunginorkesterille ja Karjalan Valtionfilharmonialle. Joensuussa workshop -koulutus toteutetaan koko orkesterille Ralf Gothónin johdolla. Workshop tallennetaan monikameratuotantona hankekumppaneillemme Filharmoniaan. Joensuun kaupunginorkesterilla on mahdollisuus vastaavasti osallistua kahteen online-mestarikurssiin, jotka järjestetään Petroskoissa. Kouluttajina toimivat viulisti Sergey Dogadin ja sellisti Boris Anrdianov. 

Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa pianokonserttoa; mm. Sir John Tavenerin ”Pratirupa” konserton Lontoossa säveltäjän 60-vuotis juhlakonsertissa. Levytyksiä on kertynyt yli sadalle eri tuotantoyhtiölle. Pianistina hän on esiintynyt tunnettujen orkesterien solistina USA:ssa, Euroopassa ja Aasiassa. Hän on toiminut English Chamber Orchestra'n pääkapellimestarina vuosina 2000–2009. Samaan aikaan hän toimi myös Northwest Chamber Orchestra'n, Seattle, musiikillisena johtajana, sekä Deutsche Kammerakademien päävierailijana. Gothóni on aktivoinut taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen musiikki on nousussa. 1990-luvulla hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musiikkijuhlat”-tapahtuman alkuunpanija ja sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan Musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa. Samankaltainen ”homeopaattinen rauhantyö musikaalisin pillerein“ on jatkunut Kairon lisäksi Azerbaijanissa, Turkissa, sekä Jordaniassa.

Kamarimusiikin professorina hän on toiminut seitsemässä eurooppalaisessa korkeakoulussa sekä pitänyt mestarikursseja ympäri maailmaa. Hän on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikki kilpailujen tuomaristossa. Gothónin kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. 3 esseekokoelmaa.  Hänen tärkeimpiä sävellyksiänsä ovat 4 

oopperaa, alttoviulu- ja pianokonsertto, kamarikantaatti viululle, pianolle ja jousille sekä kamarimusiikkia ja lauluja.
 
1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Itävallan kulttuuriministeriö myönsi hänelle Schubert-mitalin vuonna 1978, Pro Finlandia-mitali hänelle myönnettiin 1990 ja vuonna 2012 Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet taiteellisista ja pedagogisista ansioista.

Ohjelmisto:

Ralf Gothóni, kapellimestari ja solisti 
Joensuun kaupunginorkesteri

Joseph Haydn: 
Sinfonia nro 83 g-molli, Hob. 1/83, "Kana"
Allegro spiritoso
Andante
Menuet: Allergetto - Trio
Finale: Vivace

Alfred Schnittke: 
Konsertto pianolle ja jousille
Moderato – Allegro - Tempo di valse – Moderato - Tempo I

Wolfgang Amadeus Mozart:
Sinfonia nro 34 C-duuri KV 338
Allegro vivace
Andante di molto piú tosto Allegretto
Allegro vivace

Liput 25/23/5 euroa

Paikka:

Carelia-sali, 23.9.2021 klo 19
Yliopistokatu 4, 80100 Joensuu
 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.