Sisältöjulkaisija

angle-left Kalat uivat Joensuun kaduille muistuttamaan, että roskat eivät kuulu katukaivoon

Kalat uivat Joensuun kaduille muistuttamaan, että roskat eivät kuulu katukaivoon

Joensuun kaupunki on mukana Pidä saaristo siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanjassa, jossa tarroitetaan kaupungin katukaivoja värikkäillä tarroilla. Kampanja alkaa 21. elokuuta ja päättyy 3. syyskuuta.

Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sade- ja sulamisvesien mukana kaivosta suoraan lähimpään vesistöön. Useimmissa katukaivoissa ei ole suodattimia, joihin roskat kerääntyisivät.

Näyttävästi tarroitettujen kaivonkansien lisäksi kaupunkien näyttötauluilla ja somekanavissa voi kampanjan ajan bongata animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta.

Mahanpuruja muovista -kampanja käynnistyy jo viidettä kertaa, ja tänä kesänä katukaivoja merkitään värikkäillä kalakuvilla yhteensä 15 kaupungissa. Mukana kampanjassa ovat Espoo, Helsinki, Vantaa ja Kauniainen. Lisäksi kampanjaan osallistuvat Kemi, Joensuu, Lahti, Oulu, Parainen, Pori, Rauma, Riihimäki, Salo, Tampere ja Turku.

 

Mahanpuruja muovista -kampanja on osa laajaa, seitsemänvuotista PlastLIFE-hanketta, jonka tavoitteena on kestävä muovien kiertotalous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. PlastLIFE-hanke saa EU:n LIFE-ohjelmasta rahoitusta, jolla hankkeen materiaalit on tuotettu. Materiaalien sisältö edustaa ainoastaan hankkeen omia näkemyksiä, joista CINEA/Euroopan komissio ei ole vastuussa.