Sisältöjulkaisija

angle-left Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistyy elokuussa Joensuussa – kokeiluun mukaan valitut päiväkodit selvillä

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistyy elokuussa Joensuussa

Joensuun kaupunki on valittu mukaan opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu koskee osaa vuonna 2016 ja 2017 syntyneitä lapsia. 

Joensuussa kokeiluun osallistuu noin 20 % esiopetusikäisistä lapsista eli noin 150 lasta. Opetus- ja kulttuuriministeriön tutkijaryhmä on valinnut kokeiluun osallistuvat päiväkodit.

Joensuussa kokeiluun valikoitui Kanervalan, Marjalan, Pajakadun, Petäikkölän, Reijolan, Sinkkolan, Soutajanpuiston ja Utran päiväkodit sekä Pilke Marjalan päiväkoti. Muissa päiväkodeissa esiopetusta annetaan normaaliin tapaan yksivuotisena.  

Kokeiluun voivat hakea kokeilussa mukana olevien päiväkotien lapset. Lisäksi kokeilupäiväkotien lähialueella kotihoidossa olevista lapsista valikoituu kokeiluun tietty prosentti. Joensuun kaupunki on suoraan yhteydessä näihin perheisiin. Lisätiedot ja tarkemmat hakuohjeet lähetetään mukaan valikoiduille perheille Daisyn kautta tai kirjeenä kotiin. Haku esiopetuksen kokeiluun järjestetään huhti–toukokuussa. 

Kokeiluun osallistuminen on perheille maksutonta ja vapaaehtoista. 

Kokeilu on osa opetus- ja kulttuuriministeriön tutkimushanketta. Mukaan päässeet kunnat ja päiväkodit on valittu satunnaisotannalla.  Mukana on yhteensä 105 kuntaa ja Pohjois-Karjalassa siihen osallistuu Joensuun lisäksi Liperi, Kontiolahti, Kitee ja Tohmajärvi.  

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun tarkoituksena on: 

  • vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa,
  • kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta,
  • selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita,
  • selvittää perheiden palveluvalintoja
  • saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Lisätiedot: www.joensuu.fi/kaksivuotisen-esiopetuksen-kokeilu

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.