Sisältöjulkaisija

angle-left Kai Niemisen teos kantaesitetään Joensuussa

Kai Niemisen teos kantaesitetään Joensuussa

Kai Niemisen Joensuun kaupunginorkesterille säveltämä uusi sinfonia on li-sänimeltään Gestes… du voyage (Espèces d’espaces). Uusi teos kantaesitetään Joensuussa torstaina 22.10. kello 19 Carelia-salissa.

Hymyilevä kapellimestari Eero Lehtimäki poseeraa mustassa frakissa tahtipuikon kanssa.

Konsertti tutkii erilaisia eleitä ja rakentuu kahden sinfonian ympärille – ja siis ilman solistin elehdintää tässä konsertissa. Kapellimestarina toimii taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki.

Lisäksi konserttiin liittyy Eleitä, tiloja ja avaruuksia -ennakkotilaisuus kello 18.15 alkaen Carelia-salissa. Keskustelemassa on säveltäjä Kai Nieminen ja kapellimestari Eero Lehtimäki. Tilaisuuteen pääsee kello 19 konserttilipulla. Lisäksi sekä keskustelutilaisuus että kello 19 konsertti streamataan Joensuun kaupungin YouTube-kanavalla. Kello 16 konsertti on peruttu vähäisen lipunmyynnin vuoksi.

Gestes… du voyage (Espèces d’espaces) -teos on omistettu kokonaisuudessaan Eero Lehtimäelle ja Joensuun kaupunginorkesterille. Lisäksi viimeinen osa Signaux mystérieux et lointains on omistettu äidilleni ja Jorma Panulalle, jotka molemmat täyttivät 90 vuotta tänä vuonna, mainitsee säveltäjä Kai Nieminen.

Teos on sävelletty Georges Perecin kirjan Tiloja / avaruuksia (Espéces d'espaces) innoittamana. Teoksen nimen voisi suomentaa myös ’erilaisia avaruuksia’, mutta avaruus käsitetään kirjassa enemminkin avartuneisuutena tai avaran olemisena. Perecille avaruus on kirjassa joka kerta jotain erityistä, samoin erilaiset tilat Niemiselle sävellyksessään.

– ’Olen matkustellut paljon sänkyni pohjalla.’ Tämä lause Perecin kirjasta on juuri ajatus tämän hetken maailman tilanteeseen. Koronan aikana ihmiset matkustavat sängyn pohjalla. On erilaisia tiloja: sänky, huone, kaupunki, avaruus… Sekä kirja että teokseni käsittelee erilaisia tiloja. Haluan jättää kuulijalle vapauden omaan tulkintaan mihin tilaan musiikkini hänet kuljettaa, Nieminen toteaa.

Suomen Säveltäjät ry täyttää 75 vuotta

Joensuun kaupunginorkesterin konsertti ja Kai Niemisen sinfonian kantaesitys juhlistavat yhdistystä, joka on jo 75 vuoden ajan edistänyt luovaa säveltaidetta. Suomen Säveltäjät on alusta pitäen tähdännyt siihen, että uusi suomalainen musiikki olisi luonteva osa esittäjien ohjelmistoa ja rikastaisi kuulijoiden konsertti- ja kuunteluelämystä kotimaisella ja kiinnostavalla ohjelmistolla. Suomen Säveltäjät perustettiin lokakuussa 1945 yhdistämään taidemusiikin säveltäjiä ja ajamaan heidän etujaan. 28 perustajajäsenen joukosta on kasvanut vuosien saatossa yli 220 eri puolella Suomea asuvien ja työskentelevien taidemusiikin säveltäjien yhdistys. Suomen orkesterit ovat yhdistykselle rakas ja läheinen kumppani: kun säveltäjä on tehnyt työnsä, orkesteri saa partituurin soimaan ja kukoistamaan!

Sinfoniakonsertteihin on turvallista tulla

Joensuun kaupunginorkesterin konsertteihin on turvallista tulla. Joensuun kaupunginorkesteri suosittaa maskien käyttöä konserteissaan 8.10.2020 alkaen. Suositus perustuu kiinteistön omistajan eli Itä-Suomen yliopiston ohjeistukseen. Konserttiyleisöä pyydetään varautumaan omin maskein tullessaan konsertteihin.

Ohjeistusten mukaisia turvavälejä noudattamalla Carelia-saliin voidaan ottaa kerrallaan vain 152 kuulijaa. Joensuun kaupunginorkesteri on päättänyt esittää sinfoniakonsertteja kahteen kertaan. Näin mahdollisimman moni voi tulla turvallisin mielin konserttiin.

– Vaikka jouduimmekin pudottamaan rajoitusten vuoksi kaksi teosta pois tästä konsertista, sen ydin säilyy muuttumattomana. Kaksi sinfoniaa, uusi ja vanha, ovat vuoropuhelussa keskenään, minkä myötä syntyy ihan erilainen draaman kaari kuin solistin kanssa voisi tehdä. Vaihtelevan ohjelmiston lisäksi pystymme näin tarjoamaan myös rakenteen myötä vaihtelua joensuulaisyleisön konserttikokemuksiin, kommentoi taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki.

Turvallisuussyistä syyskuussa Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa ei ole narikkapalvelua, väliaikaa eikä väliaikatarjoilua.

Yleisöä pyydetään istumaan konserteissa lippuun merkityllä paikalla. Näin varmistetaan riittävät turvavälit. Yleisön turvallisuudesta Joensuun kaupunginorkesterin konserteissa pidetään huolta turvavälien lisäksi myös tarjoamalla yleisölle käsidesiä.

Eleitä -konsertti

Torstaina 22.10. kello 19 Carelia-salissa

Huom! Konsertin kello 16 esitys on peruttu vähäisen lipunmyynnin vuoksi. Lipun kyseiseen konserttiin ostaneisiin ollaan yhteydessä. Kello 19 konsertti järjestetään normaalisti.

Eero Lehtimäki, kapellimestari

Kai Nieminen:
Sinfonia nro 3, “Gestes… du voyage (Espèces d’espaces)”
I Gestes nocturnes
II Nuages noctilucides
III La nuit transparente... comme un rêve
IV Signaux mystérieux et lointains

Francis Poulenc:
Sinfonietta

Konsertti streamataan Joensuun kaupungin Youtubessa.

Keskustelutilaisuus
Eleitä, tiloja ja avaruuksia -ennakkotilaisuus kello 18.15 alkaen Carelia-salissa. Keskustelemassa on säveltäjä Kai Nieminen ja kapellimestari Eero Lehtimäki. Tilaisuuteen pääsee kello 19 konserttilipulla. Tilaisuus myös streamataan Joensuun kaupunginorkesterin Youtubessa.

Liput
Carelicumista ja ovilipunmyynnistä 24,50 / 22,50 / 5 euroa ja Ticketmasterista käsittelykuluineen 25,50–27,50 euroa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.