Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun Urheiluakatemia ja Pokali tiivistävät yhteistyötään

Joensuun Urheiluakatemia ja Pokali tiivistävät yhteistyötään

Joensuun Urheiluakatemian kehittäminen lepää jatkossa leveämmillä hartioilla, kun Pohjois-Karjalan Liikunta ry (Pokali) ottaa roolia akatemian koordinoimisessa. Yhteistyön keskiössä on seurayhteistyön kehittäminen.

Joensuun Urheiluakatemia on yli 15-vuotisen historiansa aikana nojannut vahvasti Joensuun kaupungin ja yhteistyöoppilaitosten toimintoihin. Kaupungin monipuoliset liikuntapaikat ovat luoneet olosuhteet valmentautumiselle ja oppilaitokset ovat vastanneet urheilijoiden opintojen etenemisestä. Urheilijoille opiskelun mahdollistavia yhteistyöoppilaitoksia ovat olleet kaupungin omien perus- ja toisen asteen oppilaitosten lisäksi Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Riveria sekä Itä-Suomen Liikuntaopisto. Olosuhteiden ja opiskelun ohella akatemiatoiminnan kolmas tukipilari on muodostunut alueen seuroista, jotka ovat vastanneet akatemiavalmennuksen järjestämisestä.

Myös Pohjois-Karjalan Liikunta ry (Pokali) on ollut alusta lähtien tiiviisti mukana kehittämässä akatemian toimintaa. Pokali oli jo perustamassa Joensuun Urheiluakatemiaa (2002), jolloin akatemiasta käytettiin nimeä Joensuun Urheiluinstituutti. Pokali on maakunnallinen liikunnan ja urheilun asiantuntija- ja kehittämisjärjestö, jolla on pitkät perinteet nimenomaan seurayhteistyön kehittämisessä.

Viimeisten vuosien aikana akatemian toiminta on laajentunut ja samalla verkoston toimijat lisääntyneet. Tällä hetkellä akatemian toiminnoissa on mukana 338 urheilijaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) urheiluakatemioille myöntämä avustus on kasvanut merkittävästi, mikä on avannut aivan uusia mahdollisuuksia akatemiatoiminnan kehittämiselle. Kyseinen avustus on korvamerkattu akatemian koordinaatioon ja asiantuntijapalveluihin.

Toiminnan ja verkoston laajeneminen luo kehittämis- ja muutospaineita myös akatemian kehittämiseen ja koordinointiin. Talven 2020 aikana käytyjen neuvottelujen tuloksena Pokali ottaa tulevaisuudessa entistä vahvempaa roolia akatemiatoiminnan koordinoimisessa ja kehittämisessä. Yhteistyön keskiössä tulee olemaan seurayhteistyön kehittäminen ja sitä kautta urheilija- ja valmentajapolkujen vahvistaminen. Pokalilla akatemiatoiminnan kehittämisestä vastaa kauppatieteiden maisteri Tarmo Koivuranta, joka on aloittanut huhtikuun alussa työt urheiluakatemiatoiminnan kehittäjänä.

Kaupungin yhteistoimintamenettelyn seurauksena myös kaupungin toimesta hoidettavien akatemian hallinnollisia tehtäviä on jouduttu jakamaan uudella tavalla. Jatkossa myös liikuntapalvelujen varaussuunnittelija ja liikuntasuunnittelija osallistuvat akatemian hallintoon ja tilavarauksiin liittyviin tehtäviin.

Edellä kuvatut Joensuun Urheiluakatemian koordinoimiseen ja kehittämiseen liittyvät ratkaisut eivät vaikuta Joensuun kaupungin rooliin akatemian juridisena hallinnoijana. Kaupunki vastaa myös tulevaisuudessa yhteistyössä Pokalin kanssa akatemian yhteistyöverkoston ylläpitämisestä.

 

Lisätietoa


Timo Heinonen
Liikuntajohtaja, Joensuun kaupunki
puh. 050 365 4922

Jari Hurskainen
Aluejohtaja, Pohjois-Karjalan Liikunta ry
puh. 040 546 5236

Pekka Auvinen
Vararehtori, Karelia-AMK
Joensuun Urheiluakatemian johtoryhmän puheenjohtaja
puh. 050 563 2184

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.