Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun pyynnöt kansliapäälliköille: sähköä, raiteita ja oikeudenmukaisuutta

Joensuun pyynnöt kansliapäälliköille: sähköä, raiteita ja oikeudenmukaisuutta

Ministeriöiden kansliapäälliköt vierailivat itäisessä Suomessa 13. ja 14. toukokuuta. Matka liittyi hallituksen itäisen Suomen ohjelmatyöhön. Kansliapäälliköt tapasivat matkan aikana Lappeenrannassa, Joensuussa ja Kuopiossa laajasti alueiden edustajia, kuten maakuntien ja kaupunkien johtoa sekä elinkeinoelämän ja korkeakoulujen edustajia.

Joensuun keskusteluissa esillä olivat erityisesti sähköverkko ja saavutettavuus, vihreän siirtymän investoinnit, osaamisen vahvistaminen sekä yritysten kilpailukyvyn parantaminen muun muassa kasvurahaston avulla. 

Joensuun kaupungin johto toi esille myös hyvinvointialueuudistuksen ja tulevan TE-uudistuksen rahoituksen epäoikeudenmukaisuuden alueelle sekä kannusti ministeriöitä lisäämään opiskelupaikkoja aloille, joissa on työvoimapulaa.

- Meillä on hyvin konkreettisia ehdotuksia ministeriöille. Tarvitsemme lisää sähkönsiirron kapasiteettia, nopeamman ja välityskykyisemmän junaradan ja pitkäkestoisen ratkaisun lentoliikenteeseen. Näillä sekä tutkimuksen ja koulutuksen lisäämisellä mahdollistamme kaupungin tulevankin kasvun. Lisäksi pyydämme oikeudenmukaisuutta maakuntaa hyvin epäreilusti kohdelleisiin muutoksiin, kommentoi Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.

Pohjois-Karjala häviää TE-uudistuksessa miljoonia 

TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille vuoden 2025 alussa. Pohjois-Karjala häviää uudistuksessa 6,8 miljoonaa euroa, josta Joensuun osuus on tämän hetken tietojen mukaan kaksi miljoonaa euroa. Osuus voi kasvaa laskelmien tarkentuessa.

- Sote-uudistuksen rahoituksen kiikkulautamalli kurjisti Pohjois-Karjalan kuntien taloutta ja johti muun muassa Joensuussa mittavaan talouden sopeutukseen. TE-uudistuksessa rahoitus ei riitä lakisääteisten palveluiden toteuttamiseen. Työttömyys on yksi vaikeimmista ongelmistamme ja työllisyyden hoidosta ei ole varaa säästää, ja toivomme muutosta rahoitusmalliin, Penttilä vetoaa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.