Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun pääomasijoitusrahasto kiinnostaa myös kriisin keskellä

Joensuun pääomasijoitusrahasto kiinnostaa myös kriisin keskellä

Joensuun kaupunki on lyhyen ajan sisällä perustamassa jo toista pääomasijoitusrahastoa.

Perusteilla olevan noin kuuden miljoonan euron North Karelian Growth Fundin, kuten muutama kuukausi sitten käynnistyneen Startup Development Joensuu -rahastonkin avulla on tarkoitus vauhdittaa ja kansainvälistää alueen yritystoimintaa.

North Karelian Growth Fund tulee tavoittelemaan pääasiassa institutionaalisia sijoittajia. Syksyllä lanseerattavaksi suunniteltu rahasto on jo herättänyt kiinnostusta useissa alueen toimijoissa. Vetoapua sijoittajien kokoamiseen tuo kansanvälinen pääomasijoitusyhtiö Redstone.

– On hienoa, että alueen organisaatioilla on rohkeutta katsoa tulevaisuuteen tällaisena aikana. Seudulla on tahtoa ja valmiutta lähteä rakentamaan uutta nousua, kun kriisistä selvitään. Myös Joensuun kaupungin nopea toiminta uuden rahaston käynnistämisessä on ollut tärkeää, Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen iloitsee.

North Karelian Growth Fundin avulla suunnitellaan rahoitettavan 30–50 yritystä. Rahaston sijoitustoiminnan on tarkoitus keskittyä voimakasta kasvua ja kansainvälistymistä hakeviin nuoriin sekä perustamis- ja siemenvaiheen yrityksiin, joilla on kytkös Pohjois-Karjalan elinkeinoelämään.

Joensuun kaupunki ja ELY-keskus sijoittavat yhteensä noin kuuden miljoonan euron rahastoon 3,5 miljoonaa euroa.

Vahvat alueelliset toimijat halukkaita sijoittamaan

Kiinnostuksensa North Karelian Growth Fundiin sijoittamiseen ovat jo osoittaneet muun muassa LähiTapiola Itä, OP Pohjois-Karjala sekä Pohjois-Karjalan Yrittäjät.

– Omaan arvomaailmaamme ytimeen kuuluu yritysten, elinvoiman ja oman alueen hyvinvoinnin tukeminen. Alueella on tulossa paljon sukupolvenvaihdoksia, joten uusia yrittäjiä ja yritystoimintaa tarvitaan, LähiTapiola Idän toimitusjohtaja Juha Mäkinen kertoo.

– Rahasto luo olemassaolollaan mahdollisuuden kehittymiseen ja saa ehkä sellaisia yrityksiä asettumaan alueelle, jotka muutoin olisivat sijoittuneet muualle. Se lujittaa myös yhteistyötä, jota yrittäjyyden ja innovoinnin ylläpitämiseksi sekä myös tästä ajankohtaisesta kriisistä selviämiseksi tarvitaan, OP Pohjois-Karjalan toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskanen sanoo.

– Tarvitsemme riskiä ottavia kasvuhakuisia yrittäjiä, jotka luovat innovaatioita. Tätä tavoitetta uusi rahasto tukee, Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg jatkaa.

Koronakriisi on iskenyt yrityksiin myös Pohjois-Karjalassa, mutta uskoa tulevaisuuteen on.

– Kriisi ei ole tuonut irtisanomisaaltoa vaan yritykset ovat pääasiassa lomauttaneet henkilöstöään. Start-up-toiminta on jatkunut aktiivisena myös kriisin aikana. Yrityksiltä tulee jatkuvasti kyselyitä jo käynnissä olevaan rahastoon liittyen ja sijoituspäätöksiä tehdään kuten ennenkin, Palviainen kertoo.

Rahaston uskotaan houkuttelevan sijoittajia ja seudulle sijoittuvia yrityksiä myös alueen ulkopuolelta.

– Pohjois-Karjalassa on oman yliopiston ja pitkän teollisuusperinteen vuoksi erityisiä vahvuusalueita, kuten metsä- ja biotalous, fotoniikka sekä matkailu. Rahaston toiminta herättää varmasti kiinnostusta myös näihin aloihin keskittyneissä kansallisissa ja kansainvälisissä teollisissa toimijoissa maakunnan ulkopuolella. Lisäksi rahaston sijoituskohteet tarjoavat sijoittajille luontevia yhteistyömahdollisuuksia alihankintaan, yhteiseen tuotekehitykseen sekä jälleenmyyntiin, rahastoa hallinnoivan Redstone Nordicsin Pohjoismaiden toimintaa johtava Kaj Hagros sanoo.

Redstone tuo pääomasijoitusosaamisensa lisäksi vahvan panoksen rahaston sijoituskohteiden kehittämiseen ja jatkorahoitukseen sekä laajan kontaktiverkoston. Yhtiö toimii seitsemässä maassa ja on yksi Saksan suurimmista teknologia-alan pääomasijoittajista.

Rahastot ovat pääomasijoittajille kiinnostava kohde myös kriisiaikana.

– Kriisit muokkaavat arvoketjua ja toimintamalleja, ja niistä on aina ponnistanut uusia globaaleja voittajia, Hagros sanoo.