Joensuun nuorisovaltuusto kutsui Joensuun kaupungin ja Siun soten edustajia keskustelemaan nuorten mielenterveyspalveluista. Nuvalaiset kertoivat omista ja muiden nuorten havainnoista siitä, miten hyvin he saavat huoliinsa apua. Nuorilla oli monta konkreettista ehdotusta, joita he toivoisivat kokeiltavan.
– Nuorten mielenterveyspalvelut on tärkeä asia nuorisovaltuustolle ja yksi kauden 2021–2022 kärkiteemoistamme. Vaikutti siltä, että saimme kokoukseen oikeat henkilöt paikalle ja esityksemme otettiin hyvin vastaan, kertoivat kokouksessa puheenjohtajina toimineet nuorisovaltuutetut Helmi Onatsu ja Otso Välimäki.
Nuoret ovat kokeneet, että aikuiset voivat vähätellä heidän huoliaan. Nuoret muistuttavat, ettei kaikkea voi laittaa murrosiän piikkiin. Usein palveluiden ja ammattien nimikkeet eivät myöskään kerro nuorille mitään. Haasteena on löytää tietoa palveluista ja avun saanti kestää nuoren näkökulmasta liian pitkään. Se, että työntekijät ovat vieraita nuorille, nostaa myös kynnystä pyytää apua. Ratkaisuna nuoret esittivät, että tieto tarjolla olevista palveluista koottaisiin yhteen siten, että nuorten olisi helppo hahmottaa missä asiassa voi kääntyä kenenkin puoleen.
Nuoret ehdottivat lisäksi, että kouluilla järjestettäisiin teemapäiviä mielenterveydestä, joissa oppilaat ja opettajat saisivat tietoa asiasta. Nuorten kokemuksia voitaisiin kartoittaa myös kyselyllä. Nuoret toivoivat vielä, että esimerkiksi terveystarkastusten yhteydessä käsiteltäisiin nykyistä enemmän mielenterveysasioita.
– Nuorten ehdotukset olivat hyvin konkreettisia. Sovimme, että seuraavaksi lähdemme yhdessä Joensuun nuorisovaltuuston ja kaupungin kanssa selvittämään, mitkä ehdotuksista ovat mahdollista viedä käytäntöön, sanovat neuvolatoiminnan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkäri Sanni Penttilä ja perhekeskuksen erityisasiantuntija Lauri Saarelainen Siun sotesta.
– Palaverissa saimme vahvistusta siihen, että meidän tulee kuulla entistä enemmän käyttäjiä palveluiden kehittämisessä. Joensuu on mukana Unicefin Lapsiystävällinen kunta -mallissa ja tämä palaveri oli erinomainen osoitus siitä, kuinka tärkeää on, että lapset ja nuoret pääsevät kertomaan kokemuksistaan ja vaikuttamaan heille tärkeisiin asioihin, toteaa hyvinvointikoordinaattori Heini Lehikoinen Joensuun kaupungilta.