Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun keskustavisio on valmistunut – yhteistyö poiki konkreettisia ehdotuksia

Joensuun keskustavisio on valmistunut – yhteistyö poiki konkreettisia ehdotuksia

Joensuun kaupunki on saanut valmiiksi uuden keskustavision ydinkeskustan kehittämiseksi.

Työ käynnistettiin viime kesänä kaupunkikeskustayhdistys Virran ja Business Joensuun kanssa.

Tavoitteena oli löytää keinoja Joensuun keskustan vetovoiman lisäämiseksi sekä rakennuskannan kehittämiseksi ja vuoropuhelun monipuolistamiseksi.

Vision laadintaan kutsuttiin mukaan laajasti keskustan eri toimijoita ja käyttäjiä. Yhteistyömuotoja oli monia:

  • keskustassa asioinnista toteutettiin asukaskysely
  • korkeakouluopiskelijoille pidettiin keskustan julkisia tiloja analysoiva kävelylabra
  • yrittäjille oli oma verkkotyöpaja
  • kaupan nykytilannetta selvitettiin.

– Vision laadinnassa todettiin, että keskustan vetovoimaa voitaisiin edistää muun muassa parantamalla palveluntarjontaa, elävyyttä, viihtyisyyttä ja liikkumista sekä kehittämällä kaupunkirakennetta. Markkinointia ja yhteistyötä tarvitaan myös. Keskustavision lopputulokseksi saatiin 30 keskustan elävyyttä parantavaa kehittämistoimenpidettä, kertoo kaupungin vs. kaavoituspäällikkö Juha Pasma.

– Varsinaisia kehittämistoimenpiteitä voisivat olla esimerkiksi kaupungintalon ja rantapuiston kehittäminen oleskelun ja viihtymisen ehdoilla, kulttuuriarvot huomioiden. Samoin kuin Carelicumin korttelin uudistaminen hybridikorttelina kaikkia keskustatoimintoja ajatellen, Pasma jatkaa.

Lisäksi toimenpiteiksi listattiin muun muassa uusi kauppahalli, Citymarketin korttelin uudistaminen ja palvelutarjonnan kehittäminen sekä keskustan toimijoiden yhteistyön ja asukastoiminnan lisääminen.

Liikkumisen olosuhteita voitaisiin myös parantaa monella keinolla: pysäköinnin opastusta voisi parantaa, liikennekulttuuria kehittää tiedotuksella ja yhteistyöllä sekä kortteleiden välisiä ja niiden sisäisiä jalankulkuyhteyksiä voisi kehittää.

– Ehdotukset keskustan kehittämiseksi otetaan huomioon tulevan valtuustokauden strategian laadinnassa. Potentiaalisimmat toimenpiteet käsitellään heti valtuustokauden alettua syksyllä, Pasma kertoo.

Kaavoituspäällikkö kiittää kaikkia työpajoihin ja visiointiin osallistuneita. Hän toteaa vielä suunnitelmien toteuttamisen edellyttävän jatkossakin kaikkien keskustassa toimivien osapuolten tarmokasta yhteistyötä.

– Yhdessä tehden keskusta saadaan uuteen nousuun. Joensuun kaupunki ja keskustayhdistys Virta pyrkivät tahoillaan koordinoimaan yhteistyötä, mutta yrittäjillä, kiinteistönomistajilla ja asukasyhteisölläkin on tehtävää, sanoo Pasma.

Joensuun keskustavisioon ja sen taustatyöhön voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.joensuu.fi/keskustan-kehittaminen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.