Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki vastustaa verottajan rekisteröintipalvelun lakkauttamista

Joensuun kaupunki vastustaa verottajan rekisteröintipalvelun lakkauttamista

Verottaja on ilmoittanut Joensuun toimipisteen rekisteröintipalvelun lakkauttamisesta 1.4.2024 alkaen. Päätös tekee veronumeron saamisen ulkomaisille työntekijöille paikan päällä Joensuussa nopeissa tarpeissa käytännössä mahdottomaksi. Veronumero tarvitaan esimerkiksi työskentelyyn rakennustyömailla ja laiteasennuksissa. Lakkauttamisen jälkeen verottaja ohjaa rekisteröintipalvelun tarvitsijat käyttämään Kuopion ja Helsingin palveluja.

- Pidämme verottajan ilmoitusta erittäin tuhoisana Joensuun ja Pohjois-Karjalan kilpailukyvylle investointiympäristönä. Vaadimme verottajan ilmoittaman päätöksen perumista ja odotamme valtiovarainministeriön pikaista ohjausta asiassa. Vaihtoehtoisesti on turvattava palvelun saaminen joustavasti, digitaalisesti ja etäasioinnilla ilman tarvetta paikan päällä tehtävään asiointiin, kritisoi verottajan ilmoitusta Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.

Yritysten lisäkustannukset uhkaavat investointeja 

Yrityksille Joensuun veropalvelujen heikentäminen tarkoittaa merkittäviä lisäkustannuksia.

- Pahimmassa tapauksessa investointeja menetetään, toteaa Joensuun kaupungin strategiajohtaja Sami Laakkonen.

 Joensuun kaupunki on myös selvittänyt mahdollisuutta saada palvelu Digi- ja väestötietoviraston kautta. Selvitystyön tuloksena palvelua ei kuitenkaan ole mahdollista saada lyhytaikaisen oleskelun rekisteröintitarpeeseen.

- Käsillä oleva verottajan tapaus on esimerkki siitä, miten tärkeää valtion kaikkien palvelujen tosiasiallinen saatavuus on jokaisen maakunnan keskuskaupungissa. Vaadimme, että tämä näkökulma huomioidaan valtion virastojen kehittämisen sekä hallitusohjelmaan sisältyvän valtion aluehallinnon uudistamiseen yhteydessä. Palvelujen saatavuus Joensuussa ei saa heikentyä, Jere Nuutinen painottaa.