Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunki valmistelee vaihtoehtoja hallinnon tilojen sekä kulttuuri- ja musiikkitalon toteutukseen

Joensuun kaupunki valmistelee vaihtoehtoja hallinnon tilojen sekä kulttuuri- ja musiikkitalon toteutukseen

Joensuun kaupunki on jatkanut suunnittelua hallinnon tilojen sijoittamisesta yhteen paikkaan. Muutos koskisi noin 200 kaupungin hallinto- ja suunnittelutehtävissä työskentelevää työntekijää, jotka ovat nykyään hajasijoitettuna mm. kaupungintalolle, Muuntamontielle, Carelicumiin ja eri puolille Tiedepuistoa. Samalla kaupunki on selvittänyt kaupungintalon soveltuvuutta museoksi sekä musiikki- ja kulttuuritalon toteuttamisen vaihtoehtoja. Yksi talon käyttäjistä olisi kaupunginorkesteri, mutta orkesterin lisäksi taloon tarvittaisiin myös runsaasti muuta käyttöä taiteen ja kulttuurin eri aloilta. Valmistelun tilannetta esiteltiin kaupunginvaltuuston iltakoulussa 18.5.2020.

Esittelyssä on ollut ns. Carelicumin yhteiskonsepti, jossa Carelicumin nykyiset ensimmäinen ja toinen kerros toimisivat musiikki- ja kulttuuritalon lämpiönä. Tiloista olisi kulkuyhteys uudisrakennuksena toteutettavaan noin 800900 ihmistä vetävään ns. suureen saliin. Carelicumin auditorion esiintymistilaa laajennettaisi niin, että se voisi toimia niin orkesterin harjoitustilana kuin muussa kulttuurikäytössä. Yleisöpaikkoja tilaan tulisi 4050. Carelicumin 1. ja 2. kerroksen tiloihin toteutettaisiin myös kaikki kuntalaisten asiakaspalvelu esteettömästi. Kokonaisuuteen kytkettäisi Torikatu 19 kohdalle mahdollisesti toteutettava uudisrakennus, jonka 2. ja 3. kerroksessa sijaitsisivat kaupungin hallinnon tilat.

Vaihtoehtoisina ratkaisuina on tarkasteltu musiikki- ja kulttuuritalon toteutusta samassa laajuudessa Ystävyydenpuiston tontille Urheilutalon taakse. Lisäksi on selvitetty hallinnon tilojen ja asiakaspalvelun toteuttamista samassa laajuudessa kuin Carelicumissa omana uudisrakennuksenaan osoitteen Koulukatu 16 kulmatontille, missä on tällä hetkellä pysäköintipaikka.

Kaikissa näissä ratkaisuissa Pohjois-Karjalan museo siirtyisi kaupungintaloon niin, että talosta tulisi museon, teatterin ja mahdollisesti muunkin kulttuurin arvorakennus. Museoille on hahmoteltu Sinisen virran museokonseptia, jossa uuden Elielin museon ja Taidemuseo Onnin toiminta uudistettaisiin. Suunnittelussa on hyödynnetty kansallisen tason asiantuntijoita, ja myös museoviraston edustajat ovat käyneet tutustumassa suunnitelmiin. Huonejärjestys 2. ja 3. kerroksessa mahdollistaa selkeän läpikulun. Lisäksi rakennuksen historiallinen arkkitehtuuri on hyödynnettävissä osana museon elämysmaailmaa. Kaupunginteatterin ja teatteriravintolan kanssa synergiaa löytyisi mm. yhteisistä aulapalveluista, markkinoinnista, oheisohjelmista sekä viihtyisästä ravintolamiljööstä.

Asiaa esiteltiin valtuustolle ensimmäisen kerran maaliskuun alkupuolella, minkä jälkeen on selvitetty mm. valtuutettujen toivomia tarkennuksia. Valmistelu jatkuu edelleen. Seuraavaksi asia on keskustelussa valtuustoryhmissä. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta käsittelee asiaa omasta näkökulmastaan. Nopeimmillaan kokonaisuus on mahdollista linjata kesäkuun kaupunginvaltuuston kokouksessa 15.6.2020. Eri vaihtoehtojen vaikutuksia arvioidaan kaupungin talouden, tilojen toiminnallisuuden ja kaupunkikeskustan elävöittämisen näkökulmista.