Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunginorkesteri esittää: Susurrus 30.9.2021

Joensuun kaupunginorkesteri esittää: Susurrus 30.9.2021

Kapellimestarina Taavi Oramo ja solistina kitaristi Sean Shibe

Joensuun kaupunginorkesteri tarjoaa herkuttelua musiikin ystäville torstain 30.9.2021 konsertissaan, jolloin lavalle astelevat kapellimestari Taavi Oramo, solistinaan kitaristi Sean Shibe. Skotlantilaiskitaristi Sean Shibe on tämän hetken kuumimpia akustisen kitaran taitajia, joka on esittänyt paljon uutta kitaramusiikkia -myös sähkökitaralla. Taavi Oramon sukutausta on tarjonnut mahdollisuuden menestyä sekä kapellimestarina että laulusolistina, mutta myös klarinetistina ja Töölölab-yhtyeen sähköisten välineiden käsittelijänä. Hän on johtanut Tapiola Sinfoniettaa residenssitaiteilijana vuodesta 2019 ja lukeutuu Suomen lupaavimpien nuorten kapellimestarien joukkoon.

Shiben sooloteoksena on kansainvälisesti menestyneen Lotta Wennäkosken kitarakonsertto Susurrus, jonka latinankielinen nimi viittaa ”kahinaan” ja ”rapinaan”. Petri Kumelalle vuonna 2016 sävelletty teos on saanut siivet alleen myös ulkomailla. Konsertin kantaesityksenä kuullaan Wennäkosken ikäpolveen kuuluvan Aki Yli-Salomäen Never mind. Yli-Salomäki tunnetaan melodisesta modernismista ja Ylellä uutta musiikkia esittelevänä musiikkitoimittajana. Konsertin päättää Joseph Haydn, jonka ”Kello”-sinfonia tarkastele teknologian edistystä 1700-luvun näkökulmasta. Vaikka mekaaniseen ajanottoon liittyy sinfoniassa pientä kritiikkiäkin, kyseessä on säveltäjänsä energisimpiin ja iloisimpiin kuuluva teos.

Konserttiviikolla Joensuuhun saapuu myös itse säveltäjä Aki Yli-Salomäki, jonka sävellys Never Mind – Eipä mittään saa kantaesityksensä Joensuussa. Teoksen kokonaisuus jakautuu kolmeen suurin piirtein yhtä pitkään osaan. Ääriosat ovat energisiä ja tapahtumanopeudeltaan suurempia. Hiljalleen aktivoituva ja alati kiihtyvä avausosa soi juhlavan oloisesti ja kirkkaasti. Päätösosa puolestaan ”venkoilee ja vekkuloi” vauhdikkaan leikkisästi yhdestä asiasta toiseen hyppien. Keskimmäinen osa on vakaasti vaeltava koraali, joka hiljalleen huhuillen hiipii ylärekisteriin. 

”Vuosien varrella on vastaan tullut lukuisia sarjoja ja elokuvia, joilla on hauska kaksiosainen nimi. Ensin tulee se alkuperäinen nimi ja heti perään nimestä tehty käännös tai väännös. Nimen käännös-osio voi aika ajoin herättää myös hieman hilpeyttä, sen hienoisesta kömpelyyden johtuen. Tätä kautta päädyin laatimaan teosotsakkeeksi oman kaksiosaisen kielikukkaseni. Nimen tuoman huolettomuuden hengessä, ja epäselvyyden varmistamiseksi, olen käyttänyt siitä eri yhteyksissä kahta eri versiota (Never Mind – Eipä mittään ja Never Mind – Ei mittään). -Aki Yli-Salomäki, säveltäjä”

Ohjelmisto:

Taavi Oramo, kapellimestari 
Sean Shibe, kitara 

Aki Yli-Salomäki: 
Never mind (2019, kantaesitys) 

Lotta Wennäkoski:
Susurrus, konsertto kitaralle ja orkesterille

Joseph Haydn:
Sinfonia nro 101 D-duuri Hob.I:101, ”Kello”
Adagio - Presto
Andante
Menuet (Allegretto)
Finale (Vivace)

Liput 25/23/5 euroa

Paikka:

Carelia-sali, 30.9.2021 klo 19
Yliopistokatu 4, 80100 Joensuu