Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuun kaupunginorkesteri esittää: Kantele konsertoi, Sibelius soi! -konsertti

Joensuun kaupunginorkesteri esittää: Kantele konsertoi, Sibelius soi! -konsertti

Konsertin solistina esiintyy Katri Tikka.

Joensuun kaupunginorkesterin Kantele konsertoi, Sibelius soi! -konsertin nimi on hieman harhaanjohtava, sillä valitettavasti kantele ei konsertoi tällä kertaa orkesterin kanssa. Konsertin alkuperäiseksi solistiksi kaavailtu kanteletar Eija Kankaanranta valitettavasti estyi tulemasta Joensuuhun. Kankaanrantaa paikkaamaan saapuu harpisti Katri Tikka, joka kantaesittää yhdessä orkesterin kanssa säveltäjä Timo Alakotilan Harppukonserton. Orkesteria johtaa Anna-Maria Helsing. Helsing on toiminut Oulu Sinfonian taiteellisena johtajana 2010–2013. Hän on johtanut lähes kaikkia suuria suomalaisia orkestereita. Helsing on ensimmäinen suuren ammattisinfoniaorkesterin johdettavakseen saanut nainen Suomessa.

Konsertti alkaa ohjelmamuutoksella, sillä kanteleen puutteesta johtuen Juhani Nuorvalan Concertino sähkökanteleelle ja nauhalle jää pois ohjelmistosta. Alkusoittona kuullaan Jean Sibeliuksen Kurkikohtaus, jossa klarinetit laulavat kurkien lailla. Teos on alun perin sävelletty vuonna 1903 Arvid Järnefeltin näytelmään Kuolema, jossa kurkiparvi tuo lapsen näytelmän pääparille Elsalle ja Paavalille. Niin ikään Sibeliusta kuullaan myös illan päätteeksi ensimmäisen sinfonian muodossa. Sinfonia nro 1 e-molli Op.39 ohessa kuulemme myös ilomantsilaista itkijää Liisa Matveista.
        
Joensuun konservatorion oppilaiden ja opiskelijoiden Pikkupreludit klo 18.30 Carelian aulassa. Joensuun kaupunginorkesterin ystävät ry:n Tunti ennen konserttia tilaisuus on valitettavasti peruttu illan osalta.

Ohjelma:

Joensuun kaupunginorkesteri
Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Katri Tikka, harppu
Liisa Matveinen, itkijä

Jean Sibelius: Kurkikohtaus (6′)
Timo Alakotila: Harppukonsertto (20′)
Väliaika (20′)
Jean Sibelius: Sinfonia nro 1 e molli Op. 39 (41′)

Konsertin kesto on noin 1 h 40 min.