Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu ja Saksan Hof olleet ystävyyskaupunkeja 50 vuotta

Joensuu ja Saksan Hof olleet ystävyyskaupunkeja 50 vuotta

Joensuu ja Saksan Hof solmivat ystävyyskaupunkisuhteen 50 vuotta sitten. Puoli vuosisataa kestänyttä ystävyyttä juhlistettiin viikonloppuna Hofissa.

Joensuusta mukana oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Mustosen johdolla kuuden hengen delegaatio sekä Joensuun Suomi–Saksa-ystävyysseuran edustajia. Saksassa vastassa oli jo 13 vuotta ylipormestarina toiminut Harald Fichtner, joka on vieraillut Joensuussa useasti. Paikalla oli myös lukuisia ystävyyskaupunkitoiminnan konkareita muistelemassa historiaa 92-vuotiaan tohtori Heunin johdolla.

50 vuotta sitten kummassakin kaupungissa oli alle 50 000 asukasta, molemmissa oli alkavaa korkeakoulutoimintaa ja kumpikin kaupunki sijaitsi rajalla. Hofista oli vain 10 kilomatriä Itä-Saksan rajalle, Joensuun rajana oli Neuvostoliitto ja rajanylitystä varten matkustettiin etelään tai pohjoiseen. Niiralan raja-asemasta ei ollut tietoakaan. Ulkomaan matkailu oli vielä harvinaista, ja ystävyyskaupunkivierailut tarjosivat siihen mielenkiintoiset puitteet.

Lauantaina 7.9. Hofissa järjestettiin kaikille kaupunkilaisille avoin Suomi–Saksa-festivaali, jonka ohjelmassa oli muun muassa tangomusiikkia ja -tanssia, saunaa ja savustettua lohta. Viikonlopun aikana vierailtiin myös korkeakoulun yhteyteen valmistumassa olevassa yrityskiihdyttämössä sekä kymmenen kilometrin päässä sijaitsevassa Mödlareuthin kylässä, joka oli Berliinin ohella toinen muurilla jaettu kylä kylmän sodan aikaan. Hofissa myös juhlittiin sadonkorjuun aikaa muun muassa humalan korjuun merkeissä. Kaupunki on ylpeä ruoka- ja juomakulttuuristaan, kuten panimoista ja teurastamoista.

– Olen erityisen iloinen aktiivisesta koululaisvaihdosta ja ystävyysseurojen toiminnasta kaupunkien välillä. Haasteena on päivittää ystävyyskaupunkitoiminta tulevaisuuden kansainvälistyville internet-sukupolville ja laajemmin kaupunkilaisten ulottuville, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.