Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuulle Turvallisemman tilan pelisäännöt

Joensuulle Turvallisemman tilan pelisäännöt

Joensuun kaupunki haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja kitkeä kaikenlaista syrjintää ja häirintää julkisissa tiloissaan. Jotta jokainen kaupungin palveluissa asioiva kokisi olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi, kaupunki on laatinut tiloihinsa Turvallisemman tilan pelisäännöt.

Pelisäännöt kiteyttävät kunnioittavan kohtaamisen elementit. Ne myös ohjeistavat sekä työntekijöitä että asiakkaita puuttumaan aktiivisesti havaitsemaansa epäasialliseen käyttäytymiseen.

Samalla pelisäännöt herättävät huomaamaan myös omat käsitykset tai toimintamallit, joita tulisi muuttaa.

Turvallisen tilan pelisäännöt on koottu julisteeksi, joita on pitkin syksyä levitetty kaupungin eri tiloihin, kuten kirjastoihin, nuorisotiloihin, museoihin, uimahalleihin ja palvelupisteille.

Kaupungin henkilökuntaa on koulutettu turvallisen tilan periaatteisiin ja perehdytetty laadittuihin pelisääntöihin sekä annettu toimintaohjeita haastaviin asiakastilanteisiin.

Kirjastoihin julisteet tulivat ensimmäisten joukossa.

– Kirjastot on aina mielletty turvallisiksi, yhdenvertaisiksi ja kaikille avoimiksi tiloiksi, ja sitä niiden pitää olla jatkossakin. Kunnioittava kohtaaminen on meille sydämen asia ja järjestämme henkilöstöllemme vielä työpajoja aiheesta, sanoo kirjastopalvelujohtaja Suvi Pirnes-Toivanen.

Turvallisemman tilan pelisääntöjen luominen tukee samalla kaupungin työtä Unicefin Lapsiystävällisen kunnan mallissa. Yksi kimmoke pelisääntöjen laatimiselle saatiin nimenomaan keskusteluissa nuorten kanssa Lapsiystävällisen kunnan alkukartoitusta tehtäessä.

– Turvallisen tilan luominen on meidän kaikkien yhteinen asia. Se vaatii jatkuvaa valppautta ja asian pitämistä esillä. Tässä on kaikilla kaupunkilaisilla ikään katsomatta oma tärkeä roolinsa, kiteyttää Lapsiystävällinen kunta -mallin koordinaattori Hilkka Mäkinen Joensuun kaupungilta.

Tutustu Joensuun kaupungin Turvallisemman tilan pelisääntöihin osoitteessa joensuu.fi/yhdenvertaisuus.

Tutustu Joensuun kaupungin työhön Lapsiystävällinen kunta -mallissa: joensuu.fi/lapsiystavallinen-kunta.