Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu varoittaa liukkaista keleistä uudella tekstiviestipalvelulla

Joensuu varoittaa liukkaista keleistä uudella tekstiviestipalvelulla

Joensuun kaupunki on ottanut käyttöön uuden liukkausvaroituspalvelun yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Palveluun liittyville asukkaille lähetetään tekstiviesti, kun jalkakulkuväylät ovat erittäin liukkaita tai muuttuvat liukkaiksi. Palvelun saa käyttöön tekstiviestillä ja se on maksuton.

Viestien pohjalla on ennuste eikä ainoastaan arvio vallitsevasta kelitilanteesta. Laskennassa hyödynnetään neljän edellisen vuorokauden säähavaintoja, sen hetkisiä säähavaintoja sekä tulevien kahden vuorokauden sääennustetta. Sekin huomioidaan, onko jalkakäytävillä jäätä, vettä, lunta tai kuuraa.

Tekstiviestivaroitus lähetetään, jos jalankulkukeli on erittäin liukas tai muuttuu seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Viestejä tulee korkeintaan kolme vuorokaudessa.

– Jalankulun kelimalli luokittelee tilanteen normaaliksi, liukkaaksi ja erittäin liukkaaksi. Erittäin liukasta on tyypillisesti, kun jään päällä on vettä tai lunta, lumipinta on tamppaantunut vilkkailla alueilla tai loska on jäätynyt muhkuraiseksi, kertoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartonen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Joensuussa on erittäin liukkaita tilanteita talven aikana noin kymmenenä päivänä, mutta määrä vaihtelee säiden mukaan. Paikallista liukkautta on talviaikaan lähes päivittäin.

– Kaupungin päivystäjät antavat paikallista taustatukea ennusteeseen ilmoittamalla Ilmatieteen laitokselle omat havaintonsa pääkallokeleistä. Lopullisen päätöksen varoittamisesta tekee meteorologi, kertoo Joensuun kaupungin työpäällikkö Petri Ratilainen.

– Erittäin liukkaat kelit vaativat pitävien kenkien lisäksi apuvälineitä kuten liukuesteitä. Silloin on syytä myös varata aikaa matkaan enemmän ja keskittyä kävelemiseen kännykän sijaan, muistuttaa Hartonen.

Liukkausvaroituksen tilausohje:

Liukkausvaroituspalvelu tilataan lähettämällä viesti jalankulku joensuu (jalankulku välilyönti joensuu) numeroon 16 167.

Tekstiviesti liukkaasta kelistä lähtee palvelun tilanneille yleensä heti, kun varoitustarve ilmenee. Jos viestejä haluaa vastaanottaa esimerkiksi vain kello 9–21, lähetetään viesti jalankulku joensuu 9 21 (jalankulku välilyönti joensuu välilyönti 9 välilyönti 21). Tällöin palvelu lähettää esimerkiksi aamuyöllä kello kolme tehtävän varoituksen puhelimeen vasta aamuyhdeksältä.

Palvelun voi lopettaa lähettämällä viestin jalankulku sulje numeroon 16 167.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset perustuvat kelimalliin, joka on kehitetty yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa. Kehittämisessä on hyödynnetty myös muun muassa työmatkatapaturmamääriä.

Liukastunut pallosymboli tiellä

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.