Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivänä palkittu ansioituneita joensuulaisia

Joensuu-päivänä palkittu ansioituneita joensuulaisia

Joensuun kaupungin perustamispäivää juhlitaan tänään marraskuun 29. päivä. Päivän perinteisiin kuuluu Joensuu-päivän palkintojen jako. Kaupungintalolla Teatteriravintolassa jaettiin aamulla yrittäjä-, kulttuuri-, nuoriso- ja menestyneiden urheilijoiden palkinnot, Arjen sankarit -palkinto kantakaupungin osalta sekä Luotsin työllistämisen palkinnot.

Tänä vuonna jaettiin lisäksi kaksi Yrittäjän päivän palkintoa. Ne jaetaan jatkossa Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta.

Maaseutualueiden Joensuu-päivän tilaisuuksissa jaetaan aamupäivän kuluessa alueiden omat Arjen sankarit -palkinnot.

Joensuun kaupunki onnittelee lämpimästi kaikkia palkittavia!

Joensuu-päivän palkitut perusteluineen:

Yrittäjäpalkinto: Kesla Oyj

Kesla Oyj on yli 60 vuotta toiminut perheyhtiö. Keslan tuotteet valmistetaan Suomessa suomalaisella ammattitaidolla ja niille on myönnetty avainlipputunnus. Tuotevalikoima kattaa auto- ja teollisuusnosturit, puunkorjuulaitteet ja traktorivarusteet. Yhtiö on kasvattanut liikevaihtoaan vuosittain ja haastavan pandemiavuoden jälkeen palannut kasvun polulle. Yhtiö työllistää lähes 250 henkilöä. Kesla on investoinut vahvasti tuotekehitykseen ja tuotantoon sekä kasvattanut viennin osuuden merkittävään 70 prosenttiin liikevaihdosta. Vuonna 2020 vienti suuntautui yli 40 maahan.

Kesla on rakentanut myös pitkäjänteisesti positiivista työantajamielikuvaa sosiaalisessa mediassa (#yourlifetimematch) sekä onnistunut houkuttelemaan työvoimaa hyvin vaikka teollisuudessa on kovasti haasteita työvoiman kanssa. Keslalla on tuotantoa Joensuun lisäksi Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa ja Kesälahdella.

Yrittäjä-päivän palkinnot
 
Lietsu Palvelut Oy

Huoneistohotelli Lietsu sijaitsee Joensuun keskustassa joen rannassa. Yritys on perustettu syksyllä 2019 ja yrittäjänä toimivat Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen. Konsepti hyödyntää karjalaisia teemoja sekä ekologiset ja vastuulliset arvot korostuvat liiketoiminnassa.  Yritys on onnistunut luomaan uuden innovatiivisen palvelun ja tuomaan karjalaisen kulttuurin nykyaikaan. Tämän lisäksi yritys luo vahvasti positiivista mielikuvaa iloisesta ja ystävällisestä Joensuusta ja Pohjois-Karjasta.

Yrityksessä hyödynnetään kaikessa toiminnassa paikallisia yhteistyökumppaneita ja heitä tuodaan vahvasti toiminnassa esille. Majoitus ja matkailutoimialalla koronapandemia on koetellut yrityksiä erityisen paljon, mutta sitkeällä ja periksiantamattomalla asenteella yrittäjät ovat onnistuneet pitämään toiminnan elinkelpoisena jatkamaan liiketoimintaansa.

Ovesta Oy

Ovestan valmistamat tuotteet ovat huippulaadukkaita standardiovia tai asiakaslähtöisiä mittatilaustuotteita ja erikoisovia. Korkealaatuisten puusepäntuotteiden raaka-aineena käytetään pohjoiskarjalaista puuta. Kotimaan markkinoiden ohella tuotteilla on vientiä myös Keski-Eurooppaan ja Venäjälle. Heinävaarassa valmistettuja erikoisovia ja lasisia väliseiniä on toimitettu muun muassa Moskovaan Manhattan-pankin tiloihin. Yritys perustettiin vuonna 1977 Puusepänliike Tenho Pitkänen -nimellä. Vuonna 2007 se muuttui Ovesta Oy:ksi, joka kuvaa yhtiön toimintaa paremmin.

Yritys on panostanut tuotekehitykseen ja se on koettu vakaaksi ja hyväksi työnantajaksi työllistäen toimintansa ajan tuotantotiloissaan 15–20 ammattilaista. Ovesta Oy:n 45 vuoden tarina korkeatasoisena käsityöperinteen ja teollisen tuotannon parhaat ratkaisut yhdistävänä puusepänliikkeenä ja oviosaajana jatkuu.

Joensuun kulttuuripalkinto: Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry

Joensuun kaupungin vuoden 2021 kulttuuripalkinto myönnetään Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry:lle. Kulttuuripalkinnon myöntämisen perustana on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus.

Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä palkitaan ansiokkaasta, laadukkaasta ja monipuolisesta työstä, jota ei ole aiemmin palkittu Joensuun kulttuuripalkinnolla. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta otti myös päätöstä tehdessä huomioon, miten eri taiteenaloille on aikaisempina vuosina myönnetty Joensuun kulttuuripalkintoja.

Vääräpyörä on tunnettu monitaiteisista ja kunnianhimoisista esityksistä ja työpajoista sekä erityisesti lapsille suunnatusta taidekasvatustoiminnasta. Yhdistyksen toiminnassa on mukana useita toimijoita. Myös pandemian aikana Vääräpyörä on pystynyt jatkamaan toimintaa ja tuottanut esim. tänä vuonna neljä eri esitystä, joista kolme oli kantaesitystä. Vääräpyörän ohjelmisto koskettaa, valikoiden tarinoita, jotka tuovat eteemme ihmisyyden, inhimillisyyden monimuotoista kirjoa.

Vuonna 1995 perustettu Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä on joensuulainen monitaiteinen kulttuuriyhdistys. Yhdistys tuottaa erilaisia teatteriesityksiä ja työpajoja sekä järjestää jäsenilleen teatterialan koulutusta.

Joensuun kulttuuripalkinnon suuruus on 3 000 euroa.

Nuorisopalkinto: Heinävaaran koulun vanhempainyhdisty
Joensuun kaupungin vuoden 2021 nuorisopalkinto myönnetään Heinävaaran koulun vanhempainyhdistykselle. Yhdistys on toiminnallaan tukenut aktiivisesti alueen lasten ja nuorten kasvua ja tuonut vahvalla panoksellaan uusia elementtejä koulun arkeen. Hyvänä esimerkkinä pihaillat, jotka ovat keränneet kaikki yhteisön jäsenet yhdessä viettämään aikaa koulun pihamaalle.

Heinävaaran alakoulu valmistui vuonna 1999 ja yläkoulun rakennus valmistui vuonna 2018. Heinävaarassa työskentelee n. 280 oppilasta ja n. 40 aikuista. Koulun yhteisön muodostavat niin siellä opiskelevat lapset ja nuoret kuin opettajat ja oppilaiden vanhemmat. Heinävaarassa on nähty kokonaisvaltaisesti lasten ja nuorten kouluun kiinnittymiseen vaikuttavat tekijät ja rakennettu pitkäjännitteisesti kouluviihtyvyyttä tukevia rakenteita.

Joensuun kaupungin hyvinvointipalveluiden yhtenä keskeisenä strategisena teemana on ollut ”Koko Kylä Yhdessä” ja Heinävaaran vanhempaintoimikunta ja heidän toimintansa on hyvä osoitus siitä mitä yhdessä tekemisellä voidaan saada aikaan.

Nuorisopalkinto 2021 näyttäytyy kiitoksena tuesta ja työstä oman yhteisön hyväksi. Samalla palkinnon toivotaan toimivan hyvänä esimerkkinä ja kannustavan vanhempia aktiiviseen toimintaan vanhempaintoimikuntien kautta.

Nuorisopalkinnon lisäksi Heinävaaran vanhempaintoimikunnalle on juuri myönnetty toinenkin tunnustus, kun Heinävaaran koulu ja sen vanhempaintoimikunta saivat Siun soten maakunnallisen perhekeskustyön tunnustuksen. Kaksi tunnustusta samana vuonna samaan paikkaan on hieno osoitus erityisen ansiokkaasta työstä.
Nuorisopalkinnon suuruus on 1 500 euroa. Lisäksi yhdistys saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon, jonka jalustaan kaiverretaan saajatahon nimi.

Menestyneiden urheilijoiden palkinnot: Lassi Etelätalo ja Emilia Tukiainen
Joensuun kaupunki palkitsee vuosittain menestyneitä joensuulaisia tai joensuulaista urheiluseuraa edustavia urheilijoita. Päätökset valinnoista tekee kulttuuri- ja liikuntalautakunta.
Kuluneen vuoden menestyneinä urheilijoina palkitaan Tokion olympialaisissa kahdeksannen sijan saavuttanut keihäänheittäjä Lassi Etelätalo sekä golfin LET Access Series -haastajakiertueella kuudenneksi sijoittunut Emilia Tukiainen. Sijoituksellaan Tukiainen hankki itselleen ensi kaudeksi paikan Euroopan pääkiertueelle.

33-vuotias Lassi Etelätalo edustaa Joensuun Katajaa ja häntä valmentaa Leo Pusa. Etelätalon palkinto on suuruudeltaan 1 000 euroa. 24-vuotias Emilia Tukiainen edustaa Karelia Golfia ja kuuluu Petteri Nykyn valmennustalliin. Myös Tukiainen palkitaan 1 000 eurolla.

Arjen sankarit -palkinnot
Joensuussa asuu paljon arjen sankareita, ihmisiä, jotka antavat aikaansa toisten auttamiseen ja mitä monimaisempaan vapaaehtoistyöhön. Viisi heistä palkitaan Joensuu-päivänä Arjen sankarit -palkinnoilla, yksi kustakin pitäjästä ja keskusta-alueelta. Palkittavat on valittu kaupunkilaisten tekemien ehdotusten joukosta ja alla olevat perustelut on poimittu heidän ehdotuksistaan:

Eno
Tuula Tirronen on Louhitalon sydän, kalenteri, ensiapulaukku ja työkalupakki. Hän on jo vuosien ajan toiminut enolaisten hyväksi ja enolaisten äänenä suurella osaamisellaan ja omistautumisellaan, joista näkyvimpänä vapaaehtoistyö Louhitalon ja Louhiteatterin hyväksi. Vaikka Tuula Tirronen hoitaa antaumuksella kaikkea, mitä tulee Louhitalon ylläpitoon aina remonteista varainhankintaa, on hän erityinen talkoolaisten suhteen. Hän kohtelee kaikkia ihmisiä lempeästi ja tasa-arvoisesti huolehtien, ettei kukaan väsy ja että kaikki tietävät olevansa tärkeitä. Silloin vapaaehtoistyö on mielekästä ja merkityksellistä kaikille. Ja tämä aktiivisuus säteilee koko Louhiojan alueelle.

kantakaupunki
Celeste Richman on muuttanut Filippiineiltä ja Kanadasta Joensuuhun ja vaikuttanut joensuulaisella vapaaehtoiskentällä jo useamman vuoden. Hän on toiminut aktiivisesti Joensuun seudun monikulttuurisuus ry:ssä vapaaehtoisena ja viime ajat esimerkiksi NMKY:n vapaaehtoistoimijana. Yhteisöllisyys kuvaa Celeste Richmanin työtapaa. Hän on ollut järjestämässä maahanmuuttajataustaisille ja joensuulaisille yhteisiä tapahtumia ja matalan kynnyksen toimintaa. Arjen sankariutta hänessä kuvaa eniten se, että hän on aina valmis auttamaan, kuuntelemaan, ja oma-aloitteisesti tukemaan joensuulaisten yhteisöllisyyttä.
 
Kiihtelysvaara
Katariina Ahlholm on pyyteettömästi ja itsestään numeroa tekemättä ahertanut sekä Raatevaaran kyläyhdistyksessä sekä MM-tatti-tapahtuman parissa. Positiivisella asenteellaan hän saa innostettua monet muutkin mukaan yhteisen hyvän tekemiseen, joka näkyy kylän rajojen ulkopuolellekin. Vaikka viime vuosina monet tapahtumat ovat olleet tauolla, se ei ole Ahlholmia hidastanut vaan hän on ollut merkittävänä innostajana Raatevaaran kylätalon kunnostamisessa sekä ylläpidon edesauttajana. Oli tilanne mikä tahansa, hän ollut eri toimijoiden apuna tapahtumissa sekä käytännön järjestelyissä tapahtumassa kuin tapahtumassa.
 
Pyhäselkä
Pertti Raatikainen on arjen sankari sanan todellisessa merkityksessä. Hän tekee ja toimii eri yhdistysten kautta, eikä kiinnostuksesta liikuntaa kohtaan ole haittaa, sillä hän tuntuu ehtivän joka paikkaan ja löytää ratkaisut asiaan kuin asiaan. Hänen päivänsä täyttyvät monesta, kokonaisvaltaisesta ihmisen sydäntä lähellä olevasta toiminnasta suurella avuliaisuudessa ja ennen kaikkea ystävällisyydellä.

Tuupovaara
Seppo Kakkonen on kylän kantava voima. Hän ohjaa ja osallistuu lukuisiin eri kerhoihin, inspiroiden ja kannustaen, välillä myös huumorintajullaan tuuppien saaden muutkin mukaan. Tuupovaara-Seuralle hän on korvaamaton voima, oli kyse sitten suunnittelusta tai vaikka itse kattoremontin tekemisestä. Hänelle soitetaan, kun tarvitaan neuvoa tai apua arjen askareissa. Naapurit ja tuttavat saavat kiittää Kakkosta syksyisin marjoista ja sienistä, jotka hän on käynyt keräämässä niille, jotka eivät välttämättä enää itse metsään kykene. Seppo on lupsakka ja pyyteetön tuupovaaralainen, joka ei koskaan sano ei.

Luotsi-palkinnot

Joensuun kaupungin työllisyyspalveluiden Luotsin palkinnot myönnetään tänä vuonna yrityksille, jotka ovat ennakkoluulottomasti rekrytoineet Luotsin asiakkaita, nähneet ihmisten potentiaalin sekä räätälöineet työnkuvan ihmisen vahvuuksien ja osaamisen mukaisesti. Palkintoja myönnetään tänä vuonna kolme kappaletta.

Ravintola Filipof
Ravintola Filipof on yhdistänyt ketterästi työntekijän osaamisen ja työvoimatarpeen räätälöidyn työnkuvan avulla. Työntekijän vahva ammattiosaaminen nostettiin esiin siten, että työtehtävät saatiin sovitettua hänen toiveitaan ja työkykyään vastaaviksi.

Joen Isännöintikeidas
Joen Isännöintikeidas on osoittanut, että monikulttuurisuus kannattaa. Alaa opiskelevan, maahanmuuttajataustaisen työntekijän työllistäminen on tuonut vahvistusta työporukkaan, ja samalla työntekijän ammatti- sekä kielitaito ovat kasvaneet kohisten.   

Realisointi-Karelia
Realisointi-Karelia on ennakkoluulottomasti ottanut voimavarakseen useita työntekijöitä räätälöityihin työtehtäviin. Henkilöstö lähes tuplattiin miettimällä tarkasti kullekin soveltuvat tehtävät. Tärkeässä roolissa oli jokaisen työntekijän osaamisen sovittaminen olemassa olevaan tiimiin.