Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu-päivänä palkittiin jälleen ansioituneita joensuulaisia

Joensuu-päivänä palkittiin jälleen ansioituneita joensuulaisia

Tänä vuonna Joensuu-päivää vietetään perjantaina 27. päivä marraskuuta. Koronatilanteessa päivän ohjelma on elänyt jo suunnitteluvaiheessa, mutta yksi pysyy: Joensuu-päivän palkinnot.

Vuonna 2020 jaetaan yrittäjä-, kulttuuri-, nuoriso- ja menestyneiden joensuulaisurheilijoiden palkinnot. Lisäksi jaetaan viisi Arjen sankarit -palkintoa ja Luotsi jakaa kuusi Luotsi-palkintoa inspiroiville työllistämistarinoille.

Kauppatorille suunnitelut palkitsemistilaisuus jouduttiin perumaan. Siitä huolimatta ylpeinä ja iloisina kaupunki palkitsee seuraavat ansioituneet joensuulaiset:

Yrittäjäpalkinto: Thermo Fisher Scientific Oy Joensuun tehdas

Joensuun kaupunki on päättänyt myöntää vuoden 2020 yrittäjäpalkinnon Thermo Fisher Scientificin Joensuun tehtaalle. Yritys työllistää Joensuussa jo yli 400 henkilöä ja on maailmanlaajuisesta pandemiasta huolimatta jatkanut nopeaa kasvuaan kaupungissamme myös tänä vuonna. Yritys on tehnyt pitkäjänteisesti merkittäviä investointeja Joensuussa toiminnan laajentamiseen, kehittämiseen ja automatisointiin. Joensuun tehdas on alallaan moderni toimija, joka on hyödyntänyt Joensuun muovialan osaajia, koulutusta ja kehittänyt alaa eteenpäin. Tehdas kehittää ja valmistaa omia terveysalan tuotteita, jotka ovat mahdollistaneet maailmanlaajuisessa kilpailussa pärjäämisen.

Kulttuuripalkinto: Kemal Achourbekov

Kemal Achourbekov on Joensuun kulttuuri- ja musiikkipiireissä pitkään vaikuttanut pianotaitelija, kaikkien tuntema monilahjakkuus, positiivinen hahmo, joka omalla persoonallaan luo kiinnostavuutta ja innostavuutta musiikkiin ja kulttuuriin. Achourbekov toimii musiikin parissa vakuuttavasti ja laaja-alaisesti eri toimijoiden kanssa. Tämä on erinomainen esimerkki yhdessä tekemistä, sen vaikuttavuudesta ja osallisuuden mahdollistamisesta.

Achourbekov on ollut tärkeässä osassa järjestämässä Rajaton taide -yhdistyksessä musiikkifestivaalia, joka tuo kaupungissamme esille myös taiteilijoita monista eri kulttuuritaustoista ja tarjoaa nuorille lahjakkuuksille ohjausta ja opetusta.

Hän on nuorten solistien rinnallakulkija ja mentori. Achourbekov toimii Joensuun konservatoriossa pianonsoiton opettajana ja hänen tapansa opettaa ja ohjata on tinkimätön, mutta kannustava ja positiivinen. Opetustyössä Achourbekov valloittavan persoonan lisäksi pääsee esiin hänen monipuolinen ja laaja, eri tyyleistä ja musiikkialoista koostuva soittorepertuaarinsa.

Joensuun kaupungin kanssa Achourbekov on tehnyt yhteistyötä vuosien ajan eri produktioissa ja tapahtumissa. Hän on järjestänyt ilmaiskonsertteja muun muassa seurakunnan tiloissa. Achourbekovin suuresta sydämestä ja halusta auttaa musiikin keinoin kertoo vierailu esimerkiksi Joensuun Perheentalossa. Keväällä pahimpaan korona-aikaan Achourbekov halusi tarjota musiikin kautta elämyksiä striimauksilla. Ravintola Sointulassa hän on tarjonnut vuosia matalan kynnyksen mahdollisuuden musiikin elämyksiin tavalla, joka tukee ihmisten sosiaalisuutta sekä osallisuutta.

Kansainvälisen huipputason pianovirtuoosi Kemal Achourbekov on tuonut Joensuun musiikki- ja kulttuurielämään elämyksiä ja sävyjä, jotka ovat vertaansa vailla ja ennen kokemattomia. Achourbekovin musiikin kautta lukuisat ihmiset ovat saaneet voimaa ja tukea elämänsä eri vaiheisiin.

Joensuun kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain ja sen suuruus on 3 000 euroa. Palkinnon saajan päätti kulttuuri- ja liikuntalautakunta.

Nuorisopalkinto: Joensuun moottoripaja

Vuoden 2020 nuorisopalkinnon saa Joensuun moottoripaja, jonka taustalla toimii Joensuun Moottoripajan tuki ry. Joensuussa on moottoripajatoimintaa ollut vuosien saatossa eri muodoissa, mutta viime vuosina nuorien mahdollisuudet aktiiviseen mopojen ja autojen korjailuun ovat olleet vähäiset. Toiminnan tarve on noussut esille nuorten toiveissa. Joensuun moottoripaja on tehnyt mahdolliseksi päästä harrastamaan ja korjaamaan monenlaisia kulkuvälineitä. Joensuun Moottoripaja eli Joemopa on noin 14–25-vuotiaille nuorille suunnattua ohjattua ja turvallista toimintaa.

Nuorisotyöhön liittyvä Nuorisopalkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1991 lähtien. Palkinto on osa nuorisopalveluiden avustuskokonaisuutta ja on suuruudeltaan 1 500 euroa. Palkinto myönnetään vuosittain kaupungissa tapahtuvasta merkittävästä nuorison hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan myöntää järjestölle, ryhmälle, yhteisölle tai yksityiselle henkilölle. Nuorisopalkintoon kuuluu stipendi ja kiertopalkinto, jonka palkinnonsaaja saa vuodeksi haltuunsa. Palkinnonsaajan nimi kaiverretaan kiertopalkintoon. Palkinnon myöntää Joensuun kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Menestyneiden urheilijoiden palkinnot: Salla Koskela, Janette Mielonen ja Lassi Etelätalo

Joensuun kaupunki palkitsee vuosittain menestyneitä joensuulaisia urheilijoita. Päätökset valinnoista tekee kulttuuri- ja liikuntalautakunta. Valinnat perustuvat kaupunginhallituksen laatimiin yleisiin sääntöihin, joiden mukaisesti palkitsemisessa huomioidaan kansainvälisissä arvokilpailuissa menestyminen yleisessä sarjassa. Kuluneelta vuoden ajanjaksolta palkitaan kolme urheilijaa.

Hiihtosuunnistaja Salla Koskela on jo moninkertainen arvokisamitalisti. Vuoden 2020 EM-kisoissa Koskela saavutti pronssia viestissä sekä sijoittui seitsemänneksi sprintissä ja pitkällä matkalla. Koskelan palkinto on suuruudeltaan 500 euroa.

Toisena palkitaan vasta 18-vuotias endurokuski Janette Mielonen. Mielonen ajoi lukuisten loukkaantumisten jälkeen ehjän kauden (2019–2020) ja saavutti cross countryn EM-kultaa ja enduron EM-joukkuehopeaa. Kahdesta arvokisamitalistaan Mielosen palkinto on 2 750 euroa.

Kolmas palkittava on keihäänheittäjä Lassi Etelätalo. Etelätalo vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta vuoden 2019 Dohan MM-kisoissa sijoittuen neljänneksi. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta piti Etelätalon saavutusta palkitsemisen arvoisena, vaikkei se kaupunginhallituksen kriteereitä aivan täyttänytkään. Etelätalon palkinto on 1 000 euroa.

Luotsi-palkinnot 2020

Vuonna 2019 Joensuu-päivänä palkittiin kymmenen ensimmäistä Luotsin kautta työllistynyttä asiakasta ja heidän uudet työnantajansa. Tänä vuonna Luotsin duuniagentit saivat ehdottaa ja äänestää palkinnon saajaksi paikallisia yrityksiä. Luotsi-palkintoja jaetaan tänä vuonna kuusi kappaletta.

Puhdas Ilo Oy
Yritys on rekrytoinut useita työntekijöitä Luotsin kautta ja osallistunut eri tapahtumiin tuomalla esiin puhtausalan mahdollisuuksia. Yhteistyö on sujuvaa ja saumatonta.

K-Market Omppu ja K-Market Ankkuri
Yrittäjä sai tietoa kuntalisästä Luotsin kautta ja työllisti kaksi asiakasta. Yhteistyö on sujuvaa.

Mereen Kangaskauppa
Mereen otti Luotsin asiakkaan ensin työharjoitteluun osa- ja määräaikaisella sopimuksella, ja harjoittelun päätteeksi päätynyt vakinaistamaan asiakkaan kokoaikaiseksi työntekijäksi. Myös asiakas on tyytyväinen työhön ja viihtyy työnantajalla hyvin. Tarina työllistymisestä työharjoittelun kautta alalle, jolle perinteisesti on ollut vaikea työllistyä.

COOR
Yritys on palkannut Luotsin kautta tänä vuonna vakituiseen työsuhteeseen kaksi työntekijää, joilla on monikulttuurinen tausta. Mainitsemisen arvoista on ollut, että yritys on ottanut työntekijöiksi henkilöitä rohkeasti ilman "erinomaista tai hyvää" suomen kielen taitoa. Rohkea monimuotoisen työyhteisön edistäjä.

Vadelmapii.com
Yhden miehen yritys otti Luotsiin yhteyttä rekrytointitarpeesta IT- ja verkkokauppaan ja palkkasi työntekijän. Yrittäjä on toiminut yhden miehen yrityksenä, mutta huipputyyppien löydyttyä on pystynyt laajentamaan toimintaansa

Tuupovaara Seura Ry
Esimerkki osallistavasta toiminnasta yhteisöllisyyden edistäjänä kaupungin reuna-alueilla. Luotsin aloittaessa yhteistyötä myös paikallisten yhdistysten työllistämismahdollisuuksien parantamiseksi muutamat taajamissa toimivat yhdistykset tekivät tärkeää vapaaehtoistatyötä. Työnhakijat, joilla ei ollut mahdollista liikkua työn perästä, pystyivät saamaan tärkeän työjakson itselleen, josta hyötyi samalla koko kyläyhteisö. Yksi yhdistyksistä oli Tuupovaara Seura ry, jonka työllistämiskampanjan seurauksena uudistettiin vanhan kalmiston pitkospuureitti ja hiljentymispaikka Suvensaaressa, raivattiin ympäristöä ja vaihdettiin historiallisesti arvokkaan museoaitan pärekatto.

Arjen sankarit

Arjen sankarit -palkinto perustettiin Joensuun 170-vuotisjuhlavuonna kaksi vuotta sitten. Kaupunki palkitsee arjen sankareita, jotka antavat aikaansa muille ja tekevät pyyteetöntä työtä toisten hyväksi.

Palkittaviksi valitaan yksi Joensuun keskusta-alueelta ja yksi kultakin maaseutualueelta. Palkittavia saivat ehdottaa ja perustella kaupunkilaiset. Palkinnot jaetaan nyt toista kertaa.


Anna-Liisa Pieviläinen (Eno)
Pieviläinen on Enossa toimivan Parempi Arki ry:n yksi perustajista. Hän on jatkanut vuosia aktiivisena toimijana yhdistyksessä sekä fyysisen (kuten ruoka-avun) että henkisen auttamisen (kuten keskustelun) muodossa. Pieviläinen tekee paljon ulkopuolisille näkymätöntä työtä erilaisten ihmisten kanssa ja käyttää oman aikansa pyyteettömästi lähimmäistensä hyväksi. Hän auttaa toisia viikon jokaisena päivänä ja on aina valmis auttamaan.


Katja Hämäläinen-Puhakka (Joensuun keskusta-alue)
Katja Hämäläinen-Puhakka on tehnyt työkseen ns. jalkautuvaa yhteisötyötä jo vuosikymmeniä, mutta hänen kohdallaan auttamisessa on kyse enemmästä kuin työstä. Hämäläinen-Puhakka on ollut valmis auttamaan ihmisiä myös vapaa-ajallaan ja toiminut useilla ajanjaksoilla esim. Kansalaistalolla vapaaehtoisena sekä syksyn 2019 ja kesän 2020 välillä vetänyt vapaaehtoisena Rantakylän Velmut-ikämiesryhmän toimintaa. Ihmisten, viimeisimpinä vuosina erityisesti varttuneiden ja ikääntyvien miesten kannustaminen sosiaalisen toiminnan pariin, auttaminen ja neuvonta on ollut Hämäläinen-Puhakalle elämäntapa. Ilman hänen apuaan moni tukea tarvitseva ihminen olisi jäänyt syrjään ja pulaan ihan arkisten asioiden hoitamisessa.

 

Kimmo Salo (Kiihtelysvaara)
Salo on väsymätön, määrätietoinen vapaaehtoistoimija. Hän on ollut apuna covid-19-pandemian aikana osana kylän pelastusryhmää, antanut arjen apua sitä tarvitseville. Salo on tehnyt pyyteetöntä työtä Heinävaaran kyläyhdistys Liiterin kautta.

 

Matias Kangas (Pyhäselkä)
Kangas auttaa muita sosiaalisessa mediassa omalla avoimella esimerkillään. Korona-aikana Kangas on pitänyt Facebookissa livekeikkoja, joiden yhteydessä on voinut lahjoittaa rahaa muun muassa Mieli ry:lle ja Naisuniolle. Yksityishenkilönä Kangas kuuntelee ja auttaa nettikiusattuja, ohjaa ihmisiä avun piiriin, kirjoittelee somessa omista kokemuksistaan mielenterveyshuollon pyörteissä ja jakaa tärkeää infoa. Moni kertoo saaneensa avun joko suoraan Matiakselta tai hakeutuneensa avun piiriin hänen juttujensa ansiosta.


Lahja Ruottinen (Tuupovaara)
Laura Ruottinen tekee vapaaehtoistyötä palvelukeskus Hopearinteellä ja lukee vanhuksille. Hän on vuosien varrella myös oikolukenut jokaisen Tuupovaara-seuran julkaiseman kirjan. Ruottinen toimii Koveron nuorisoseurassa aktiivina avantouinnin parissa. Hän tekee kaiken suurella sydämellä ja auttaa aina kun pyydetään. Ruotinen on aina kohdatessa hymyilevä ja ystävällinen, ja hän on ollut etenkin korona-aikana alueella hyvin tärkeä ihminen.