Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu mukana nimikkopenkkikampanjassa – tavoitteena edistää ikäihmisten, liikuntarajoitteisten ja lapsiperheiden arkiliikuntaa

Joensuu mukana nimikkopenkkikampanjassa – tavoitteena edistää ikäihmisten, liikuntarajoitteisten ja lapsiperheiden arkiliikuntaa

Pohjoiskarjalaisten erityisesti ikäihmisten, liikuntarajoitteisten ja lapsiperheiden liikkumista halutaan edistää Anna sydämestäsi - Nimikkopenkkikampanjalla, jossa haastetaan yrityksiä, erilaisia yhteisöjä ja kuntalaisia sponsoroimaan Nimikkopenkkejä mukana olevien kuntien osoittamille reitistöille tai katuosuuksille.

Kampanjan järjestää Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen koordinoima maakunnallinen Hyvinvointi, ympäristö ja liikkuminen -neuvottelukunta yhteistyössä Joensuun, Kiteen, Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Rääkkylän kanssa.

Anna sydämestäsi - Nimikkopenkkikampanjassa lisätään penkkejä kuntalaisten, erityisesti eläkeläisten, liikkumiseen apuvälineitä käyttävien ja lapsiperheiden käyttämille tieosuuksille, ulkoilureiteille tai päivittäisten palvelujen läheisyyteen. Tempauksella halutaan vaikuttaa ihmisten tapaan liikkua arjessa, lisätä kävely- tai pyöräilyreiteille levähdyspaikkoja ja mahdollistaa ihmisten välisiä kohtaamisia.

– Ajatus on, että mahdollisimman moni lähtisi liikkumaan enemmän lihasvoimin ja vähentäisi autoilua päivittäisten asioiden hoitamisessa, kertoo Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff.

Arkiliikkuminen on tärkeää kaiken ikäisille. Erityisesti ikääntyessä liikkeen merkitys korostuu, ja sen vaikutukset näkyvät toimintakyvyssä ja arjessa pärjäämisessä. Kaiken ikäisten ihmisten terveyden ja toimintakyvyn yhtenä avaimena on liikkua päivittäin monipuolisesti.

– Liikkumiseen tulee sisältyä lihasvoiman ja tasapainon sekä notkeuden harjoittelua. Kevyen liikuskelun lisäksi tulee olla myös sydämen sykettä, sitä reipasta liikuntaa, jossa pulssi nousee ja pukkaa hengästyttämään, toteaa Tiina Vlasoff.

Vuonna 2020 tehdyn kansallisen FinSote-tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaista noin 18 % on suuria vaikeuksia 500 metrin kävelemisessä. Vastaavasti 75 vuotta täyttäneistä yli kolmanneksella on kävelemisen vaikeuksia.

– Pohjois-Karjalan väestöstä yli neljännes on eläkeikäisiä, joten päivittäisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi keskeistä on arkiliikunta, jonka yhtenä muotona voi olla reippailu sinne kauppaan tai apteekkiin, kertoo Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtaja Kari Hyvärinen.

Anna sydämestäsi - Nimikkopenkkikampanja alkaa 4.10.2021 valtakunnallisella Vanhusviikolla ja penkkejä voi tilata 12.12.2021 saakka. Kampanjassa sponsoroidut penkit ovat sijoitettuna ja käytettävissä Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2022.

Joensuun kaupunki on jo selvittänyt alueet, joilla on tarvetta lisäpenkeille. Levähdyspaikkoja pyritään saamaan kävelyreiteille, päivittäisten palveluiden läheisyyteen seuraaville alueille:

  • Joensuu, kantakaupunki (Riihisärkänkatu, Utrantie, Suvitori, Suvikatu, Niinivaaran puisto, ruutukaavan ympäristö)
  • Hammaslahti (Pyhäselän kirkon ympäristö)
  • Kiihtelysvaara (Museon, kirkon ja kaupan ympäristö)
  • Heinävaara (Joensuun väylä, kaupan ja torin ympäristö)
  • Tuupovaara (Rekijoentie, apteekin, terveysaseman ja kauppojen ympäristö)
  • Eno (torialue ja Kauppatien ympäristö)
  • Uimaharju (Harjuraitti, Honkajoentie ja kauppojen ympäristö)

Kampanjan päätteeksi kaupunki vastaa penkkien tilauksesta, niiden siirtämisestä suunnitelluille alueille ja penkkien kunnossapidosta.

Anna sydämestäsi -Nimikkopenkkikampanjasta lisää Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen verkkosivuilla

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.