Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu mukana kansainvälisessä valaisutempauksessa – Ilosaari ja Torilava vihreät 13.–14.9.

Joensuu mukana kansainvälisessä valaisutempauksessa – Ilosaari ja Torilava vihreät 13.–14.9.

Vihreät valot eri puolilla maailmaa syttyvät sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 13.–14. syyskuuta mitokondriotautien puolesta. Light Up For Mito -valaisutapahtumaan osallistuu toista sataa rakennusta ja ympäristökohdetta eri puolella maailmaa.

Suomessa valaistaan tänä vuonna vihreäksi 35 kohdetta ja Joensuun kaupunki on tempauksessa mukana. Meillä vihreäksi valaistaan Ilosaaren laguunia ja Kauppatorin torilava.

Tunnetuimpia tapahtumassa mukana olevia kohteita ovat Eiffel-torni ja Niagaran putoukset.

Valaisua koordinoi valtakunnallisesti toimiva Mitokondrioyhdistys ry. Se tekee työtä lisätäkseen tietoisuutta taudeista ja tarjoaa yhteisöllisyyttä ja vertaistukea mitokondriotauteihin sairastuneille.

Joensuu on ollut mukana vastaavissa yhteisissä valaisutempauksissa aiemminkin. Viimeksi tällä viikolla Ilosaaren valoja ja Kauppatorin torilava vaihdettiin punaisiksi tuenosoituksena tapahtuma-alalle, joka on ajautunut kriisiin koronan myötä. Samoin maaliskuussa Joensuun kohteita oli valaistuna vihreiksi Pyhän Patrikin päivänä järjestetyn kansainvälisen Global Greening -tapahtuman tiimoilta.

Tulevan viikonlopun tapahtumassa mukana olevista valaisukohteista tulee kuvakooste sosiaalisen median kanaviin. Kohteet löytyvät tunnisteilla #lightupformito ja #mitofin.

Mitokondriot ovat solun energiavoimalaitoksia. Mitokondriotaudit ovat synnynnäisiä, harvinaisia ja eteneviä sekä usein periytyviä, monella eri tavoin ilmeneviä sairauksia. Sairastuneet kärsivät muun muassa energia-aineenvaihdunnan ongelmista, lihassairauksista, diabeteksesta, näkö- ja kuulovammoista, sydäntaudista ja epilepsiasta. Sairaus voi puhjeta minkä ikäisenä vain ja jokaisen sairastuneen oireet ovat yksilöllisiä. Mitokondriotauti etenee, vammauttaa ja vie usein myös työkyvyn. Parantavaa hoitoa ei vielä ole löytynyt, mutta tutkijat Suomessa ja maailmalla etsivät hoitokeinoja tautiin. Suomessa diagnosoituja mitokondriotautipotilaita on noin 1 000.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.