Sisältöjulkaisija

angle-left Joensuu kannustaa asukkaita vieraslajien torjuntaan

Joensuu kannustaa asukkaita vieraslajien torjuntaan

Joensuun kaupunki kannustaa asukkaita haitallisten vieraslajien, jättipalsamin ja komealupiinin, torjuntaan.

– Vieraslajien pysäyttäminen on helppoa ja tärkeää luonnonsuojelutyötä, johon voi osallistua omilla kotikulmillaan. Jokainen kitketty kasvi auttaa estämään lajin leviämisen laajemmalle alueelle ja näin elintilaa vapautuu muille kotoperäisille kasveille, ympäristötarkastaja Anna Tiainen kannustaa.

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa. Joensuun kaupunki on mukana valtakunnallisessa vieraslajien torjuntaan kannustavassa Soolotalkoot-kesäkampanjassa.

Soolotalkoot-kampanjaan voi osallistua kitkemällä vieraslajeja omasta pihapiiristään tai kaupungin omistamilta alueilta. Talkoilla voi yksin, porukassa tai yhdistyksen kanssa.

Joensuun kaupunki on osoittanut alueiltaan jättipalsamin ja lupiinin torjuntakohteita, joissa voi käydä kitkemässä tai niittämässä omatoimisesti. Kohteet sijaitsevat Penttilässä, Niinivaaralla, Karsikossa ja Hammaslahdessa. Soolotalkoot-kohteen tunnistaa paikalle pystytetystä kyltistä. Jättipalsamia ja komealupiinia voi kitkeä kampanjan ajan myös muilta kaupungin omistamilta alueilta.

Torjunta kaupungin omistamilla alueilla:

  • Kerää vieraslajit säkkeihin ja jätä säkit näkyvälle paikalle odottamaan noutoa.
  • Ilmoita keräyksestä joen länsipuolisilla alueilla (esim. Noljakka, Utra jne.) numeroon 050 310 4977 tai 050 461 9028. Joen itäpuolisilla alueilla (esim. Karsikko, Eno jne.) ilmoitus numeroon 050 599 2468, heinäkuussa voi olla yhteydessä myös numeroihin 040 632 372 tai 040 864 4236.

Kaupunki ei vastaa omasta pihasta kitkettyjen vieraslajien hävittämisestä.

Tarkemmat ohjeet ja kartta Soolotalkoo-kohteista löytyy osoitteesta: www.joensuu.fi/web/joensuun-luonto.

Vieraslajihavainnoista voi ilmoittaa myös ympäristönsuojeluun ymparistonsuojelu@joensuu.fi.

Soolotalkoot-kampanjaa koordinoi Luke ja Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke.

Kampanja kestää 31. elokuuta saakka.