Sisältöjulkaisija

angle-left Ina Collianderin Enkelien tekijä -näyttely taidemuseossa

Ina Collianderin Enkelien tekijä -näyttely taidemuseossa

Joensuun taidemuseo Onnissa nähdään 7.12.2018–27.1.2019 suomalaisen puupiirrostaiteen mestarin Ina Collianderin laaja näyttely.

Näyttely koostuu Collianderin (1905–1985) perikunnan museolle lahjoittamista maalauksista, piirustuksista ja grafiikasta. Mukana on teoksia kuudelta eri vuosikymmeneltä, myös Collianderin enkeliaiheiset puupiirrokset, joista hänet parhaiten tunnetaan.

Collianderin teosten aiheet vaihtelevat eri elämänvaiheiden mukaan ja ilmentävät taiteilijan elämänkatsomusta. Varhaisissa töissä läsnä ovat intiimit teemat, kuten koti, perhe ja lapset, sekä lukuisten matkojen innoittamana luonto ja antiikin aiheet. Ytimekkäissä 1930-luvun grafiikantöissä on vaikutteita saksalaisesta ekspressionismista, ja 1940-luvun vesiväri- ja öljymaalauksissa keskeisiä ovat ortodoksiset aiheet.

Lopullisen läpimurtonsa modernina graafikkona Colliander teki 1950-luvun lopulla Artekin näyttelyssä, jossa hänen enkelipuupiirroksensa olivat ensi kertaa esillä. 1960-luvulla Colliander työskenteli aktiivisesti, ja hänet myös valittiin kahdesti Suomen edustajaksi Venetsian biennaaliin. Lisäksi hän suunnitteli ja toteutti useita mosaiikkitöitä kirkkoihin ja Valamon luostariin 1960–80-luvuilla.

Yleisöopastukset:

ke 9.1. klo 17
ke 23.1. klo 17

Erikoisesittelyt:

ke 12.12. klo 18 Katarina Bondestam (Collianderin tytär)
ke 16.1. klo 18 Sergius Colliander (Collianderin poika)

Opastukset ja esittelyt sisältyvät taidemuseon pääsymaksuun.

 

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.