Sisältöjulkaisija

angle-left Iltakoulussa konservatorion ja Carelia-salin suunnittelusta

Iltakoulussa konservatorion ja Carelia-salin suunnittelusta

Kaupunginhallituksen ja hyvinvointilautakunnan sekä sivistys- ja vapaa-aikajaoston yhteisessä iltakoulussa 11.2.2019 käytiin läpi konservatorioon ja Carelia-saliin liittyvän tilasuunnittelun etenemistä.

Suunnittelun aloittamisesta päätti kaupunginvaltuusto kesäkuussa 2018. Ensimmäisen vaiheen yleis- ja hankesuunnittelun tulokset ovat valmistumassa. Siitä, eteneekö suunnittelu 2-vaiheeseen ja missä laajuudessa, päättää kaupunginhallitus. Varsinaiset vuokrasopimukset tulevat aiesuunnitelman mukaan päätettäväksi syksyllä 2019.

Konservatoriota on suunniteltu sijoitettavaksi yliopistokampukselle Carelia-salin taakse. Tilojen suunniteltu laajuus on noin 3 350 m2 sisältäen klassisen musiikin noin 250 hengen yleisölle mitoitetun salin, pienemmän harjoitussalin ja luokkatiloja. Kustannusarvio konservatorion osalta on tällä hetkellä 11,7–11,9 miljoonaa euroa.

Carelia-salin osalta on tutkittu useita vaihtoehtoja nykytilanteen parantamiseksi niin yleisön kuin esiintyjien näkökulmasta. Tukitilojen laajennus (varastot ja lämpiötilat), lavan noin 47 m2 laajennus sekä vähäisellä käytöllä olevien tulkkauskoppien muokkaaminen 148 lisäkatsojapaikaksi jolloin salin kokonaiskapasiteetti nousisi 747:ään paikkaan. Edellä mainittujen muutostöiden kustannusarvioksi on arvioitu n. 2,4-2,5 miljoonaa euroa sisältäen myös akustiikkaan kohdistuvia pieniä korjauksia.

Konservatorion ja Carelia-salin lisäksi hankesuunnitelmassa on kirjaston, ravintolan että Carelia-salin aulan muutostöitä. Investoija hankkeessa olisi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, eli investoinnit eivät tulisi kaupungin taseeseen vaan kaupunki ja yliopisto olisivat vuokralaisina.

Iltakoulussa käytiin läpi myös kaavatilannetta, mahdolliselle musiikki- ja kongressikeskukselle on löydettävissä useita sijaintivaihtoehtoja Joensuun keskustan läheisyydessä. Sijainti riippuu hankkeen konseptista ja laajuudesta, joita ei ole vielä suunniteltu.

Esimerkiksi Hämeenlinnan Verkatehtaan koko on noin 30 000 m2. Jyväskylässä on vuonna 2016 valmistunut hankesuunnitelma Paviljonki-keskuksen laajentamisesta musiikkisalilla (noin 9 500 k-m2) ja kongressitiloilla (2 500 k-m2). Hankkeen kustannusarvio on tältä osin noin 43 miljoonaa euroa, se ei ole vielä käynnistynyt. Jyväskylässä on arvioitu, että hanke nostaisi kaupungin käyttökuluja noin neljällä miljoonalla eurolla. Koska musiikki- ja kongressitalo on hyvin mittava hanke, kaupungin talouden realiteetit on huomioitava ratkaistaessa milloin investointi voidaan Joensuussa toteuttaa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.