Sisältöjulkaisija

angle-left Hävitä kodin vaaralliset jätteet turvallisesti

Hävitä kodin vaaralliset jätteet turvallisesti

Kesän kynnyksellä tulee siivottua kotia ja tyhjennettyä varastoja vanhentuneista tavaroista. Nurkissa pyörii varmasti myös vanhentuneita vaarallisia jätteitä. Näitä ei kannata laittaa kodin jäteastiaan, vaan hävittää ne turvallisesti ympäristöä vaalien. Ne voi tuoda Puhas Oy:n vastaanottopisteisiin, joissa ne otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan.

Miten vaarallisen jätteen tunnistaa

Vaarallisia jätteitä ovat muun muassa käytöstä poistetut pesuaineet, loisteputket, aerosolit, lääkkeet, paristot, akut, moottoriöljyt, puunsuoja- ja kyllästysaineet, liuottimet sekä maalit. Käytöstä poistetut lääkkeet ovat myös vaarallista jätettä, ja ne on palautettava apteekkiin.

Miksi ei viemäriin tai poltettavan jätteen astiaan

Vaarallisten jätteiden paikka ei ole viemäri tai poltettavan jätteen astia. Jo pienikin määrä vaaralliseksi luokiteltua jätettä voi aiheuttaa veden tai muun ympäristön saastumisen tai haittaa eläinten ja ihmisten terveydelle. Viemäristä vaarallisia jätteitä päätyy lopulta vesistöön, koska jätevedenpuhdistamot eivät pysty kaikkia haitallisia aineita poistamaan. Kodin jäteastian sisältö päätyy jätevoimalaan, jossa vaaralliset jätteet voivat aiheuttaa palaessaan jopa räjähdysvaaraa. Vaaratilanne voi syntyä myös jäteautoon kipattaessa tai jäteasemilla, jos vaaralliset jätteet on lajiteltu väärin.

Turvallisesti hävitykseen

Vaaralliset jätteet päätyvät keräyspisteistä, kuten jäteasemilta ja apteekeista, asianmukaiseen käsittelyyn. Kierrätettävät materiaalit otetaan talteen uuden tuotantoa varten ja haitalliset materiaalit käsitellään vaarattomaksi. Viemällä kierrätykseen esimerkiksi paristot ja pienakut, saadaan niiden sisältämät vaaralliset aineet turvalliseen käsittelyyn ja kierrätettävät materiaalit hyödynnettäväksi esimerkiksi lannoite- ja metalliteollisuudessa.

Internetsivustolle vaarallinenjate.fi on koottu ohjeita muun muassa vaarallisen jätteen välttämisestä ja lajittelusta. Sivustolta löytää myös tietoa jätteen käsittelystä sekä lähimmän vastaanottopisteen hakupalvelun.

Vastaanottopaikat

Lääkejätteet voi palauttaa apteekkeihin.

Muut vaaralliset kodin jätteet voi tuoda joko Puhas Oy:n kiinteisiin vastaanottopaikkoihin tai kiertävään keräysautoon.

Kiinteät vastaanottopisteet Joensuussa

Enon kunnanvarasto
Kauppatie 21, Joensuu
ke 17−19

Kontiosuon jätekeskus
Kontiosuontie 11, Joensuu
ma 8−19
ti−pe 8−17

Rakennus- ja uusiotori
Teollisuuskatu 5−7, Joensuu
ma−to 10−17
pe 10−16

Tuupovaaran paloasema
Virastotie 26 B, Joensuu
ma−pe 9−16

Kiertävien keräysautojen aikataulut

  • joka toisen kuukauden ensimmäinen maanantai Joensuun kantakaupungin alueella
  • joka toinen tiistai Hammaslahdessa, Heinävaarassa, Kiihtelysvaarassa ja Reijolassa.

Aikataulut ja pysäkit löytyvät Puhas Oy:n kotisivuilta www.puhas.fi/palvelut/kodin-vaaralliset-jatteet-ja-sahkolaitteet.html tai kysymällä Puhas Oy:n asiakaspalvelusta p. 013 318 198.