Joensuun kaupunki on selvittänyt osana talouden sopeutusta, kuinka järjestää kaupungin omistamia yhtiöitä tehokkaammin. Konserniselvityksen toteutti FCG Oy.
Joensuu omistaa useita yhtiöitä joko kokonaan tai osittain. Merkittäviä tytäryhtiötä ovat kiinteistöyhtiöt Joensuun Kodit Oy, Opiskelija-asunnot Oy Elli (Elli) ja Joensuun Yrityskiinteistöt Oy sekä Business Joensuu Oy ja Karelia Ammattikorkeakoulu Oy. Lisäksi kaupungilla on omistuksia muun muassa pysäköintiyhtiöissä sekä ateria-, puhtaus- ja logistiikkapalveluita tarjoavassa Polkassa sekä alueellisesta jätehuollosta vastaavassa Puhaksessa.
- Kaupunki omistaa kahdeksan yhtiötä kokonaan ja lopuissa on muitakin omistajia eli murrettu omistus. Omistus on sirpaloitunut ja konsernirakenne on hajanainen. Tilanne on syntynyt historian saatossa ymmärrettävistä syistä, mutta pirstaleisuus ei ole tehokkain tapa. Talouden sopeutuksessa on syytä tarkastella, olisiko konserni mahdollista järjestää taloudellistesti toimivammalla tavalla, selvittää Joensuun kaupungin kansliapäällikkö Jenni Jokela.
Yhtiöiden yhdistämisiä ja ylimääräisiä osinkoja
FCG:n selvityksessä suositellaan yhtiöiden yhdistämisiä, joiden avulla taloudellista tehokkuutta olisi mahdollista lisätä. Selvityksessä ehdotetaan, että kaupunki myy Itä-Suomen Liikuntaopisto Oy:n eli ISLO:n osakkeet kokonaisuudessaan Karelia-ammattikorkeakoululle, Joensuun Kodit ja Elli fuusioidaan yhdeksi yhtiöksi ja Tiedepuiston omistus ja toiminta siirretään Business Joensuulta Yrityskiinteistöille. Tiedepuiston siirto edellyttää, että kaupunki ostaa pienosakkaiden osuudet Business Joensuusta.
Lisäksi FCG:n selvityksessä ehdotetaan, että pysäköintiä varten perustetaan uusi operatiivinen yhtiö ja pysäköintitoiminta eriytetään kiinteistöjen omistuksesta. Polkan osalta FCG suosittaa pikaista neuvottelua hyvinvointialueen kanssa yhtiön hinnoittelukäytännöistä tai yhtiöstä irtautumista.
Järjestelyjen lisäksi FCG ehdottaa osinkojen nostamista sekä vuokrien tarkastamista. Ehdotusten tuomat taloudelliset vaikutukset ovat yhtiöiden järjestelyiden osalta vuosittain 1 896 000 euroa ja ehdotus kertaluontoiseksi osinkoeräksi 1 500 000 euroa.
Taloudelliset vaikutukset on tuotu julki jo aiemmin ja laskettu osaksi talouden sopeutuksen kokonaisuutta.
- Ehdotetut toimet ovat vielä monen mutkan takana, ja niillä on toki myös vaikutuksia yhtiöiden toimintaan. Talouden sopeutuksessa joudutaan mylläämään läpi koko kaupungin toiminta kouluja ja päiväkoteja myöten, joten nyt on oikea aika ratkaista myös yhtiöiden järjestelyt, toteaa Joensuun kaupunginjohtaja Jere Penttilä.
Aikataulu ja eteneminen
Konserniselvitystä esiteltiin Joensuun kaupungin omistajaohjausjaostolle maanantaina 6. toukokuuta. Seuraavaksi jaosto kuulee yhtiöiden toimitusjohtajia. Yhtiöjärjestelyt ovat osa talouden sopeutuspakettia. Yhtiöjärjestelyistä päätetään myöhemmin hallintosäännön mukaisesti.
- Seuraavaksi kuulemme yhtiöiden johdon näkemykset ja hankimme lisätietoja päätöksenteon tueksi. Valtuusto tekee yhtiöjärjestelyihin koskevat periaatelinjaukset kesän jälkeen. Kesäkuun kokoukseen linjauksia ei viedä päätettäväksi, jotta valtuutetuilla on aikaa tutustua kaikkeen aineistoon, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.
FCG:n konserniselvitys on luettavissa talouden sopeutuksen verkkosivuilla.
Suora linkki esitykseen