Sisältöjulkaisija

angle-left EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä sunnuntaina 9.6.

EU-vaalien varsinainen äänestyspäivä sunnuntaina 9.6.

Suomessa järjestetään 9. kesäkuuta EU-vaalit. Niissä valitaan Euroopan parlamenttiin 15 meppiä ja ennakkoäänestys on Suomessa 29.5.–4.6.

Joensuussa ennakkoäänestyspaikkoja on 13 ja lisäksi voi äänestää kirjastoautossa Koverossa ja Ukkolassa.

Joensuun ennakkoäänestyspaikat ovat muuten samat kuin talven presidentinvaaleissa, mutta nyt keskustan äänestyspaikka on Carelicumin palvelupiste Koskikatu 5:ssä. Se on tarkoitus vakiinnuttaa äänestyspaikaksi seuraavissakin vaaleissa.

Aiemmin käytössä olleet äänestyspaikat kaupungintalo ja Malmikadun entinen neuvola eivät ole enää käytössä.

Ennakkoon voi äänestää missä äänestyspaikassa ja missä päin Suomea haluaa. Varsinaisena vaalipäivänä 9. kesäkuuta pitää kuitenkin äänestää siinä oman äänestysalueen äänestyspaikassa, joka on mainittu kotiin lähetetyssä ilmoituskortissa tai Suomi.fi-palvelussa.

Kaikki Joensuun äänestyspaikat aukioloaikoineen ovat sivulla joensuu.fi/vaalit.

Kotiäänestykseen voi vielä ilmoittautua

Jos äänestyspaikalle pääseminen on liikunta- tai toimintarajoitteen takia kohtuuttoman vaikeaa, voi äänestää myös kotona. Kotiäänestykseen ehtii vielä ilmoittautua soittamalla Joensuun keskusvaalilautakuntaan numeroon 050 475 5186 arkisin kello 8–16. Viimeinen ilmoittautumispäivä on tiistai 28. toukokuuta kello 16 mennessä. Tämän jälkeen tulleita ilmoittautumisia ei voida ottaa vastaan.

Kotiäänestyksiä pidetään ennakkoäänestyspäivinä kello 9–20. Tarkka aika sovitaan kunkin äänestäjän kanssa erikseen. Viime vaaleissa kotona äänestäneisiin on oltu yhteydessä ja tarkistettu kotiäänestyksen tarve EU-vaaleissa.

EU-vaaleissa on äänioikeus jokaisella Suomen kansalaisella tai Suomessa asuvalla ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6.2024.

Lisätietoa Joensuun alueella olevista äänestyspaikoista, niiden aukioloajat ja muut käytännön ohjeet ovat sivulla joensuu.fi/vaalit. Vaaleista on tietoa laajemmin ja eri kielillä oikeusministeriön sivulla https://vaalit.fi/europarlamenttivaalit. Siellä on myös ehdokaslista, joka on koko maalle yhteinen.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.