Sisältöjulkaisija

angle-left Enon ja Noljakan leikkipuistojen suunnitelmat valmiit – kaupunkilaiset mukana puistojen suunnittelussa

Enon ja Noljakan leikkipuistojen suunnitelmat valmiit

Kaupunkilaiset mukana puistojen suunnittelussa

Joensuun kaupunki kunnostaa ensi kesänä kaksi leikkipuistoa: Niskan leikkipuiston Enossa ja Kervilänkujan leikkipuiston Noljakassa. Puistot on suunniteltu kaupunkilaisten toiveita kuunnellen ja niiden rakentaminen alkaa keväällä.

Leikkipuistojen käyttäjät pääsivät viime syksynä verkkokyselyn ja osallistavien työpajojen kautta äänestämään leikkipuistojen teemaa, värimaailmaa sekä puistoihin tulevia leikkivälineitä ja kalusteita.

Uudistuksen myötä leikkipaikat myös päivitetään nykyiset turvanormit täyttäviksi.

– Molempien paikkojen turvallisuutta ja esteettömyyttä parannetaan uusien leikkivälineiden lisäksi uusilla aidoilla sekä lisäämällä näkyvyyttä ja valaistusta. Molempiin leikkipaikkoihin tulee roska-astiat ja aidan ulkopuolelle myös polkupyörätelineet, puistosuunnittelija Paula Lamminsalo kertoo.

Noljakkaan sirkusteema

Kervilänkujan leikkipaikka on pyritty suunnittelemaan isoja puita säästäen. Leikkipaikkaa nykyisin reunustavat korkeat pensaat kuitenkin korvataan nurmikolla ja aidattua leikkitilaa laajennetaan, jotta toiveissa olleet juoksuleikit onnistuisivat. Sirkusteemaisen leikkipaikan aitauksen sisältä löytyy jatkossa keinutelineet isommille ja pienemmille lapsille, esteetön hiekkalaatikko korkealla hiekkapöydällä, pieni puistosoitin ja tunnelileikki, kumirouheesta tehtyjä pieniä eläinhahmoja, tasapainoilulauta ja maatrampoliineja sekä iso monitoimiväline, jossa on erillinen puoli isommille ja pienemmille leikkijöille. Lisäksi alueelle tulee värikkäät puistonpenkit.

Enoon menninkäisiä ja keijuja

Enossa toiveita oli monenkin leikki- ja liikuntapaikan verran. Toiveita oli myös leikkialueen ulkopuolelle ja viereistä metsikköä toivottiin osaksi leikkiä ja liikkumista.

– Metsikkö on ojitettu ja märkä, joten sen valjastaminen rakennetuksi puistoksi olisi iso operaatio. Aidattua leikkialuetta kuitenkin laajennetaan, jolloin sen sisään mahtuu pieni kuusikko viereisestä metsiköstä, Lamminsalo kertoo.

Leikkialueelle tulee myös nurmikkoa sekä värikäs puistonpenkki ja pöytä-penkki-ryhmä. Uudessa suunnitelmassa on keinualue, jossa on toivottu hämähäkkikeinu, lautakeinut, pienten lasten turvakeinu sekä aikuisen kanssa keinuteltava erikoiskeinu. Alueelle tulee pienten puoli, jossa on katoksellinen hiekkalaatikko, ihan pienten liuku, jousikeinuja sekä kiipeilytelineen ja liukumäen yhdistelmä pienemmille leikkijöille. Isojen puolelle on suunnitelmassa esitetty heiluva tasapainolauta ja kiipeilytelineen sekä liukumäen yhdistelmä rekkitangolla. Niskan leikkipaikan teemaksi valikoitui keijut ja menninkäiset.

Leikkipuistojen havainnekuviin voi tutustua osoitteessa www.joensuu.fi/unelmien-leikkipuisto.