Sisältöjulkaisija

angle-left Autojen joutokäyntiä valvotaan Joensuussa

Autojen joutokäyntiä valvotaan Joensuussa

Joensuun kaupungille on viime aikoina tullut palautetta autojen joutokäynnistä, joka pilaa kaupungin ilmanlaatua.

Pysäköinninvalvonta valvoo autojen joutokäyntiä muun muassa keskustassa liikkeiden edustoilla ja sairaala-alueella.

Tarpeettomasta joutokäynnistä voidaan määrätä 35 euron virhemaksu.

– Joutokäynnin aiheuttamat päästöt ovat pienet verrattuna koko liikenteen hiukkas- ja kasvihuonekaasupäästöihin. Joutokäyntiä on kuitenkin usein alueilla, joissa liikkuu paljon myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, eli sen paikalliset vaikutuksen ihmisten hyvinvointiin ovat isot, kertoo ympäristönsuojelutarkastaja Maria Kunnari.

– Joutokäynti on kuin tyhjän huoneen valaisu. Ne molemmat aiheuttavat päästöjä ilman todellista tarvetta tai hyötyä. Tästä syystä nämä päästöt tulisi ensimmäisenä karsia pois, Kunnari jatkaa.

Tieliikennelain mukaan moottoria ei saisi pitää käynnissä kahta minuuttia pidempään, jos ajoneuvo seisoo muusta syystä kuin pakollisen liikenne-esteen vuoksi. Jos kuitenkin pakkasta on 15 astetta tai enemmän, voi ennen ajoon lähtöä pitää moottoria käynnissä enintään neljä minuuttia.

Maria Kunnari muistuttaa, että joutokäynti on kielletty myös ympäristönsuojelulaissa.

– Tarpeeton joutokäynti muualla kuin tieliikennelainsäädännössä tarkoitetulla tiellä on kielletty. Eli ei saa tuprutella myöskään piha-alueilla. Monilla ihmisillä joutokäynti johtunee talvella joko siitä, että halutaan välttää auton uudelleen käynnistämistä tai halutaan pitää auto lämpimänä. Kylmät talvet tuovat haasteita säännöksen noudattamiseen, mutta esimerkiksi tänä talvena leutojen kelien vuoksi ei joutokäyntiä voi näilläkään syillä perustella, Kunnari toteaa.

Säännös joutokäynnistä ei muutu kesällä voimaantulevan uuden tieliikennelain myötä.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.