Sisältöjulkaisija

angle-left Asemaparkissa kokeiluun puolen tunnin maksuton pysäköinti saattoliikenteelle

Asemaparkissa kokeiluun puolen tunnin maksuton pysäköinti saattoliikenteelle

Joensuun kaupunki ja EuroPark Finland Oy ovat neuvotelleet sopimuksesta, joka mahdollistaisi asemanseudun saattoliikenteelle 30 minuutin maksuttoman pysäköinnin P-Asemaparkissa.

Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tammikuun puolivälissä ja kokeilu maksuttomasta pysäköinnistä voi alkaa 1. helmikuuta.

– Joensuun asemanseutu on koko Pohjois-Karjalan maakuntaa palveleva keskeinen liikenteen solmukohta, jonka toimivuus edellyttää sujuvaa vaihtoa liikennemuodosta toiseen. Asemanseudun järjestelyjen toteutus on vielä kesken, mutta jo nyt voidaan todeta liikennejärjestelyjen toimivan pääsääntöisesti täysin suunnitellusti. Poikkeus on saattoliikenne henkilöautoilla, joka ei ole toiminut siten kuin Joensuun kaupungilla liikennesuunnittelua tehneet henkilöt ovat tarkoittaneet. Saattoliikenteen sujuvoittamiseksi on tehty päätös kokeilla pysäköijälle maksutonta puolen tunnin pysäköintiä Asemaparkissa, kaupunkiympäristöjohtaja Ari Varonen sanoo.

Asemanseudun saattoliikenne henkilöautoilla oli suunniteltu siten, että saattoliikenne käyttää katutasossa olevaa aluetta ja sen täyttyessä myös varsinaista pysäköintitaloa eli Asemaparkkia. Käytännössä autoilijat eivät ole tätä suunniteltua toimintatapaa omaksuneet ja osasyynä on pysäköinnin maksullisuus Asemaparkin puolella.

Tämän seurauksena saattoliikenne ruuhkautuu hetkittäin, mikä aiheuttaa pahimmillaan aikatauluviiveitä bussiliikenteelle sekä taksimatkustajien tai henkilöautomatkustajien myöhästymisiä jatkoliikenneyhteyksiltä.

– Puolen tunnin pysäköintiajan katsotaan yleisesti riittävän hyvin saattoliikenteen tarpeisiin. Pysäköintitalon rakentaminen on kallis investointi ja saattoliikenteen toiminta halutaan tietenkin varmistaa. Alusta lähtien on ollut selvää, että rakentajan ja rakennuksen omistajan vastuulle ei kuitenkaan voi sälyttää pysäköinnin maksuttomuutta, Varonen sanoo.

– Haluamme varmistaa sujuvan ja turvallisen liikkumisen niin Asemaparkissa kuin muuallakin uudistuvalla Asemanseudulla. Tässä teemme tiivistä yhteistyötä PKO:n ja EuroParkin kanssa, sanoo Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

– PKO on rakentanut kiinteistön sekä omistaa sen. Pysäköinnin käytännön järjestelyistä vastaa sopimuksemme mukaisesti EuroPark Finland Oy. Silloin kun jokin asia ei toimi suunnitellusti, on viisautta miettiä asioihin arkea helpottavat ratkaisut. Tärkeintä on se, että saadaan helmikuun alusta lähtien saattoliikenne toimimaan mahdollisimman sujuvasti, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Joensuun kaupunki maksaa EuroPark Finland Oy:lle saattoliikenteen maksuttomuuden mahdollistamisesta korvauksena kuukausittain 2 000 euroa. Sopimus on tarkoitettu kokeiluksi ja kaupunki arvioi sopimuksen tarpeellisuuden neljännesvuosittain.

PKO rakensi 11 miljoonaa euroa maksaneen P-Asemaparkin kaupungin toiveiden mukaisesti ilman kaupungin rahoitusta. Katutason saattoalue sen sijaan on toteutettu kaupungin rahalla.

Helmikuun alusta lähtien myös Asemaparkin vuorokausipysäköinnin hintaa alennetaan. Hinnoittelusta on saatu käyttäjiltä palautetta ja se on huomioitu. 24 tunnin yhtäjaksoinen pysäköinti on ensimmäiseltä vuorokaudelta 14 euroa, toiselta ja kolmannelta 13 euroa ja jatkovuorokausilta 7 euroa. Aiemmin ensimmäinen vuorokausi maksoi 14 euroa ja seuraavat 12 euroa.

Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet


Tilaa Joensuun kaupungin tiedotteet: liity postituslistalle.