"Hyvinvointia yhdessä"

logo.jpg none
Jokikatu8yöllä.jpg Joni Martiskainen
Joelta.jpg Pirjo Saukkonen
Jokikatu8.jpg er

Pohjois-Karjalan ympäristöterveys

Sosiaali- ja terveyspalvelut, mukaan lukien ympäristöterveys, tuottaa Siun sote 1.1.2017 alkaen. Pohjois-Karjalan Ympäristöterveys hoitaa edelleen ympäristöterveydenhuollon tehtävät Ilomantsin, Joensuun, Juuan, Liperin, Kiteen, Kontiolahden, Lieksan, Nurmeksen, Outokummun, Polvijärven, Rääkkylän, Tohmajärven ja Valtimon alueilla. Toistaiseksi tieto ympäristöterveyden palveluista löytyy näiltä sivuilta.

Ihmisen terveyteen vaikuttavat oman perimän ja elämäntapojen lisäksi monet ulkopuoliset tekijät. Tavanomaisen sairauksien hoidon ja terveyden vaalimisen ohella onkin tärkeää pitää huolta siitä, että elinympäristössä olevat tekijät eivät aiheuta haittaa ihmisen terveydelle. Tätä yksilön ja hänen elinympäristönsä terveyden suojelua kutsutaan ympäristöterveydenhuolloksi.

Yleisimpiä ympäristön väestölle aiheuttamia sairauksia ovat mm. vesi- ja ruoka-myrkytysepidemiat sekä sisä- ja ulkoilmanepäpuhtauksien aiheuttamat hengityselin-sairaudet.

Ympäristöterveydenhuollon tehtävät on jaettu valtion ja kuntien kesken. Ensisijainen vastuu on kunnilla, jotka huolehtivat ympäristöterveyteen liittyvän lainsäädännön toimeenpanosta omalla alueellaan. Neuvonta- ja ilmoitusasioissa otetaan yhteyttä kunnan viranhaltijoihin.
Ympäristöterveydenhuoltoon liittyviä tehtäviä ovat mm. elintarvikevalvonta, terveydensuojelu, tupakka- ja tuoteturvallisuusvalvonta sekä eläinlääkintähuolto. Kunnan terveydensuojeluviranomainen toimii myös ulkoilulain 20 §:n tarkoittamana kunnan leirintäalueviranomaisena.
Ympäristöterveydenhuollon suunnitelmallinen valvonta on  toiminnan-harjoittajille maksullista.

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma 2015-2019

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma, päivitys vuodelle 2017

Taksa 2016

Maksutaulukko 2016

Taksa 2017

Maksutaulukko 2017

Päivitetty 05.01.2017