Urheilulinja

Yhteiskoulun lukion urheilulinja on syksystä 2018 alkaen yksi Suomen virallisista urheilulukioista. Urheilulinja tarjoaa erinomaiset olosuhteet opintojen ja tehokkaan harjoittelun yhteensovittamiseen. Erityisen koulutustehtävän mukainen urheilulukiotoiminta on tarkoitettu kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoilla. Ne muodostavat tärkeän vaiheen nuoren urheilijan uralla. Kilpaurheilulla on kansallisesti merkittävä asema ja valtakunnallisilla urheilulukioilla ja on merkittävä asema suomalaisessa koulutus- ja urheilujärjestelmässä. Pitkä perinne ja kokemus urheilevien opiskelijoiden erityistarpeista mahdollistavat joustavat järjestelyt lukio-opintojen suorittamiseksi. Urheiluvalmennus järjestetään yhteistyössä Joensuun urheiluakatemian kanssa.

Kuva Kimmo Hyppönen

URHEILULUKIO-OPINNOT JOENSUUN YHTEISKOULUN LUKIOSSA

Joensuun yhteiskoulun lukion 1.8.2018 aloittava urheilulukio toimii yhteistyössä Joensuun urheiluakatemian kanssa. Katso lyhyt esittelyvideo toiminnastamme.

Lukuvuonna 2017-2018 meillä saa lajivalmennusta seuraavissa lajeissa:

- ampumahiihto, hiihto, jalkapallo, jääkiekko, koripallo, lentopallo, pesäpallo, salibandy, suunnistus, taitoluistelu, TeamGym, uinti, yleisurheilu

Hakeminen Joensuun yhteiskoulun urheilulukioon

Urheilulinjalle haetaan lukioiden ja ammatillisen koulutuksen kevään yhteishaussa sähköistä yhteishakujärjestelmää käyttäen.

  • Yhteishaun lisäksi hakijan tulee täyttää mm. Joensuun urheiluakatemian ja Joensuun yhteiskoulun lukion urheilulukion  sähköinen hakulomake. Lisäohjeita tulee vielä myöhemmin.
  • Hakijat pisteytetään, ja linjalle valitaan eniten pisteitä saaneet pisteiden perusteella määräytyvästä paremmuusjärjestyksestä. Tasapistetilanteessa otetaan huomioon 1. hakutoivejärjestys 2. päättötodistuksen keskiarvo (jossa mukana jo liikunta), johon lasketaan käsityö, kotitalous, musiikki ja kuvatataide. Viimeisenä mahdollisuutena arvotaan.
  • Hakija voi saada enintään 20 pistettä, josta enintään 10 pistettä määräytyy peruskoulun päättötodistuksen keskiarvosta, joka lasketaan lukuaineiden ja liikunnan numeron aritmeettisena keskiarvona. Kyseisen keskiarvon tulee olla vähintään 7,1. Urheilullisista näytöistä hakija voi saada 0-10 pistettä, joista lajiliittopisteitä on enintään 5 ja lukion omasta soveltuvuusosiosta voi saada enintään 5 pistettä.
  • Soveltuvuushaastattelut urheilulinjalle ja urheiluakatemiaan järjestetään kevään 2018  yhteishakuun liittyen keskiviikkona 25. huhtikuuta 2018.
  • Lisää informaatiota "hakeminen" sivustolla.

 

Opinnot urheilulinjalla

Elokuussa 2018 valittavat uudet urheilulinjalaiset opiskelevat valtakunnallisen urheilulukioille tarkoitetun tuntijaon mukaan. Tämä tarkoittaa, että urheiluvalmennuksia + muita urheilulinjan opiskelijoille suunnattuja ei-valtakunnallisia opintoja tulee suorittaa vähintään 12 kurssia, jolloin opiskelija voi vähentää 8 pakollista kurssia normaalista lukion tuntijaosta. Opiskelijan tulee kuitenkin suorittaa jokaisen oppiaineen pakollisista kursseista vähintään puolet. Ylioppilaskirjoitusaineissa hänen tulee suorittaa kyseisen oppiaineen kaikki pakolliset kurssit.

 

Ennen syksyä 2018 valitut urheilulinjan opiskelijat: Opiskelijan on suoritettava lukion oppimäärään vaadittavat opinnot, jossa urheilulinjan päättötodistukseen vaaditaan alla olevista kursseista vähintään 14 kpl, joista 8 on oltava urheiluvalmennusta ja 6 muita kursseja. Tummennetut kurssit ovat valtakunnallisia syventäviä kursseja.

Puheviestinnän taitojen syventäminen (ÄI7)
Kulttuuripäiväkirja (ÄI11)
Ihmisen biologia (BI4)
Kokeellinen fysiikka 1 (FY9)
Fysiikan tutkimuskurssi (FY11)
Kemian tutkimuskurssi (KE8)
Urheilun historia (HI9)
Sosiaalipsykologia (PS6)
Liikunnan syventävistä ja soveltavista kursseista enintään kaksi (LI3-LI5, LI6-LI21)
Ihminen, ympäristö ja terveys (TE2)
Terveyttä tutkimassa (TE3)

Urheilufysiikka (TO1)
Liikunnan ja tanssin lukiodiplomeista enintään yksi (LILD4, TALD7)
Urheiluvalmennus (VLM 1-16).