"Välkommen till stan - här är det bäddat för upplevelser"

Retkeily_lotokka.jpg
VLILAM~1.JPG
lykymaisema.jpg

Ut i ödemarken

Vidsträckta skogar och ett alltmer kuperat landskap utbreder sig norr och öster om Joensuu. Den som tar några steg ut ur staden (ja, ofta räcker det med några få) upplever ett underbart lugn och ofta en mer eller mindre orörd natur – sällsynt lyx i stora delar av Europa. En mångfald av möjligheter finns tillgängliga för dej som är intresserad av längre strövtåg i vild natur.

En av de äldsta gudarna i finländsk mytologi heter Tapio, skogens härskare, vars gunst var nödvändig för jaktlyckan. Skogen gav skydd och föda, den upplevdes inte som farlig. Som en följd härav bär dagens finländare på en kärlek till skogen djupt i sin själ; på fritiden beger de sig gärna in i skogen för att vandra, skida, jaga, fiska (ja, det finns vattendrag överallt!), plocka bär och svamp.

På webbsidan http://www.vaellus.info/eng_etusivu.php kan du på finska och engelska hitta en hel del information om olika vandringsrutter. Åtminstone följande alternativ kan rekommenderas (men många fler finns).

Jaama

Jaama kallas en 48 km lång och ganska lättvandrad led som börjar i centrum av Joensuu och slingrar sig mellan sjöarna Pyhäselkä och Höytiäinen. Vägen går förbi flera badstränder och rastplatser, av vilka Lykynlampi är störst och tillhandahåller både logi, bastu och annan service. Jaama lämpar sig väl för terrängcykling.

Herajärvi

Herajärvi-rutten finns precis invid nationalparken Koli sju mil norr on Joensuu. Den är uppdelad i två delar, 30 och 35 km långa, båda rätt krävande med många backar samt ett vattendrag som är aningen knepigt att komma över. Många välförsedda rastplatser med färdig ved för att göra upp eld. En liten yxa är dock bra att ha med sig.

Ruunaa

Utfärdsmålet Ruunaa nordost om Lieksa, tio mil norr om Joensuu, bjuder även på många fina upplevelser och ett antal tuffa utmaningar. Detta av Forststyrelsen upprätthållna vildmarksområde är till betydande del tillgängligt även för handikappade.

Roliga, vilda forsfärder i öppna båtar med erfarna guider vid rodret. Paddling, jakt, fiske, terrängcykling, kortare och längre vandringar. Snöskovandringar, snöscooterfärder, turer med hundspann. Året runt bjuder Ruunaa på det mesta som vildmarkens vän kan önska.

Det för olika aktiviteter utvecklade området gränsar sig i öst med naturskyddsområdet Ruunaa. Där kan man fortsätta sina vandringar i olika vilddjurs revir – om man törs.

Petkeljärvi och Möhkö

Öster om Ilomantsi, mycket nära gränsen till Ryssland, finns Petkeljärvi nationalpark med sina barn- och handikappvänliga rutter med möjlighet till vilopauser på många fina sandstränder. I närheten ligger byn Möhkö med sitt intressanta bruksmuseum i en fin forsmiljö. Järnbruket grundades av industrimannen Nils Ludvig Arppe och var i drift under åren 1849–1907.

Ta hänsyn

När du rör dej ute i naturen bör du förhålla dej hänsynsfullt till din omgivning. Betrakta vilda djur på tillräckligt avstånd för att inte distrahera dem för mycket. Om du har hund med dej, håll den kopplad. Stör inte fåglar som häckar. Tälta och gör upp eld på platser där spåren efter dej blir möjligast obetydliga. Ta allt skräp med dej tillbaka till civilisationen.

Du kan läsa mer om skog, vattendrag, däggdjur och svamp i Norra Karelen under rubriken Guide till naturen.

JOENSUU STAD

Postadress
PB 59
80101 Joensuu

Gatuadress
Rantakatu 20
80100 Joensuu

Telefonväxel
013 267 7111
(från utlandet
+358 13 267 7111)
må–fre kl 8–16