"Välkommen till stan - här är det bäddat för upplevelser"

rokki1.jpg
rokki2.jpg
rokki3.jpg

Rockstaden Joensuu

Joensuu är känt för att vara en av de allra livligaste pop- och rockstäderna i Finland. Tiotals lovande band tränar i varierande utrymmen på olika håll i stan.

Några av Finlands största grupper från de senaste 30 åren har sina rötter i Joensuu (bland annat Hassisen Kone) eller i orter bara några stenkast från stan (exempelvis Nightwish från Kitee och Värttinä från Rääkkylä). En orsak till denna kulturella aktivitet finns måhända att söka i det goda utbudet av musikalisk verksamhet i Joensuu, både på hobby- och proffsnivå.

Den absoluta höjdpunkten under musikåret är festivalen Ilosaarirock som ordnas i juli varje år. Festivalen har rykte om sig att vara både välordnad och över bräddarna stämningsfylld. Följaktligen är den slutsåld varje år. Inför festivalen omvandlas gågatan i centrum av stan till en popgata som med sina evenemang och attiraljer attraherar såväl ung som gammal.

Någon dag innan Ilosaarirock ordnas Ilovaarirock (rock och pop för medelålders och äldre, med godingar från 1960–70-talen). På scen har genom åren stått nya uppsättningar av legender som The Searchers, Uriah Heep och Slade.

I mitten av november ordnas filmfestivalen Rokumentti, där ett stort antal filmer kring popkultur och rockmusik i vid bemärkelse förevisas. Evenemanget säljer filmsalongerna fulla i filmkomplexet Tapio och skapar en viss karnevalstämning i centrum under de annars rätt dystra mörka senhöstdagarna.

Man kan njuta av levande musik på flera krogar och liknande ställen i stan, bland annat på Teaterretaurangen och i Kerubi. På sommaren lönar det sig därtill att kolla Tuulaaki, den gamla passagerarhamnens paviljong, där det ofta framförs levande musik, bara några steg från torget (där det förresten också finns en scen, sommartid, med varierande uppträdare).

JOENSUU STAD

Postadress
PB 59
80101 Joensuu

Gatuadress
Rantakatu 20
80100 Joensuu

Telefonväxel
013 267 7111
(från utlandet
+358 13 267 7111)
må–fre kl 8–16