"Välkommen till stan - här är det bäddat för upplevelser"

uimari.jpg
ranta2.jpg
ranta.jpg

Plums i plurret!

Joensuu ligger vid vatten. Pielis älv flyter mäktig genom staden och mynnar ut i Finlands största insjösystem Saimen. Ett flertal badstränder – av vilka en befinner sig precis i stadskärnan – ger dej som flanerar i sommarhettan möjlighet till ett uppfriskande dopp.

Lagunön Ilosaari, mitt i älven och bara ett stenkast från torget, ligger bäst till hands. Sydväst om centrum, en dryg kilometer från torget, finns en långgrund, barnvänlig sandstrand vid Linnunlahti Camping. De flesta stadsdelar, bl. a. Hukanhauta, Noljakka och Rantakylä, har också trevliga badstränder.

Den som vill mjuka upp sina leder i bastuvärmen och därefter sträcka på sig i en simbassäng kan söka sig till någon av de tre simhallarna i staden. Badinrättningen Vesikko, bredvid universitetet, är en välutrustad anläggning för hela familjen. Bassänger finns för alla åldrar. Ett antal masserande duschar samt de varje heltimme svallande vågorna i stora bassängen piggar upp kropp och själ. Vidare finns ett hopptorn, en vattenrutschbana, utrymme för konditionssimmare, bastu, ångbad, ett gym och ett café. Rantakylä simhall 4 km nordost om centrum är en hygglig anläggning med en bra bassäng för motionssimmare och ett gym. För barnen finns en egen pool. Kuntohovi-Vetrea uppe på backen i Niinivaara öster om älven är ett privatägt rehabiliteringscentrum med simbassäng, barnpool, bubbelpool och bastu som är tillgängliga för allmänheten.

En exotisk upplevelse för personer från i sydligare breddgrader är att ta sig ett dopp i ett hål i isen på vintern. Detta går att göra i den lokala vinterbadarföreningens vak – givetvis med bastu både före och efter. Läs mer här (på engelska).

JOENSUU STAD

Postadress
PB 59
80101 Joensuu

Gatuadress
Rantakatu 20
80100 Joensuu

Telefonväxel
013 267 7111
(från utlandet
+358 13 267 7111)
må–fre kl 8–16