"Välkommen till stan - här är det bäddat för upplevelser"

hiihto.jpg
areena_pesis.jpg
luistelukisat.jpg

Friluftsliv, motion, idrott

En mångfald av möjligheter finns tillgängliga för dej som är intresserad av friluftsliv, motion och idrott. Stadens simhallar och sportsalar, idrottshuset och ishallen kompletteras av den omkringliggande naturen med vandringsleder i skogar och vid vattendrag som lockar till motion och rekreation.

Naturstigen i Kuhasalo

Ute på halvön Kuhasalo söder om älvmynningen finns en 2 km lång naturstig försedd med informationstavlor samt en koja (med eldstad) som inrymmer max 20 personer. Stigen är inte tung att vandra. I forna dagar har det funnits ett kloster på Kuhasalo. Start från gårdsplanen i ändan av Kukkosensaarivägen.

Forsfiske

Tillstånd för kastfiske fås i kultur-, musei- och turistcentret Carelicum och i Sokos Hotel Kimmel på östra sidan om älven, invid buss- och tågstationerna.

Lykynlampi friluftsområde

Lykynlampi är stället där hela familjen kan ägna sig åt friluftsliv närhelst under året. Lykynlampi är beläget bara 10 km från Joensuu centrum västerut, nära flygplatsen.

Sommartid bjuder Lykynlampi på en naturstig försedd med informationstavlor, övernattning under granristak vid lägereld, orienteringsmöjligheter, bär- och svampskogar, badminton- och volleybollplaner samt en fin badplats.

På vintern finns skidspår av olika längd till förfogande, en del av dem upplysta. Flera rutschbackar i närheten av caféet roar både barn och vuxna.

Friluftsstugan med caféet har gott om utrymme för samvaro och sammanträden. Även bastu finns: en i stugan och två nere vid stranden.

Gatuadress: Onttolantie 94

Badhuset Vesikko

Vesikko är en välutrustad badinrättning för hela familjen. Bassänger finns för alla åldrar. Ett antal masserande duschar samt de varje heltimme svallande vågorna i stora bassängen piggar upp kropp och själ. Vidare finns ett hopptorn, en vattenrutschbana, utrymme för konditionssimmare, bastu, ångbad, ett gym och ett café. (Fler badmöjligheter, se under rubriken Plums i plurret!)

Gatuadress: Uimarintie 1

Sporthuset

Mitt i Joensuu står en rätt nyligen grundligt renoverad ockraröd byggnad som dagligen flitigt brukas av både amatörer och proffs. Det går att ägna sig åt ett flertal sportgrenar i husets många utrymmen av toppklass. Stadens idrottsföreningar visar där regelbundet upp sitt kunnande i matcher och andra evenemang.

Gatuadress: Koskikatu 12

Idrottsplanen och ishallen

Idrottsplanen genomgick en grundlig ansiktslyftning och modernisering inför sommaren 2002 och de finländska mästerskapstävlingarna i friidrott Kalevan kisat. Ny ytbeläggning, gräsmatta, dränering av banor och arenor samt nya åskådarläktare blev till.

Ishallen ligger tätt anknuten till idrottsplanen och badinrättningen Vesikko. Tillsammans skapar de förutsättningar för ett mångsidigt bruk, bland annat i samband med utställningar, mässor och större publiktillställningar.

Gatuadress: Kuntopolku 2

Allaktivitetshallen Joensuu Areena

Joensuu Areena byggdes 2003. Hallen står ett stenkast från centrum och har som sina grannar bland annat ishallen, bollhuset, friidrottsplanen och badhuset Vesikko. Hallen möjliggör bl.a. innefotboll och andra
sommargrenar vintertid. Den lämpar sig även för stora sammanträden, konserter, mässor och utställningar.

Gatuadress: Uimarintie 1

Och därtill

Förutom ovan nämnda ställen för sport och motion finns det givetvis flera gym, bollspelsbanor, bowlingbanor, utomhusplaner och liknande på olika håll i staden. Det är bara att fråga och ta reda på.

För bänkidrottaren finns även mycket att se i stan. I korgboll, volleyboll och innebandy spelar lag från Joensuu på hög nationell nivå.

Joensuu placerar sig högt i en jämförelse finländska städer emellan om hur mycket medel det satsas på motion och idrott för invånarna. I främsta rummet har man valt att ställa barnens och de ungas behov – dock utan att glömma de vuxna och åldringarna. En satsning som för närvarande är på gång är att utveckla stadens många motionsstigar, bl.a. genom att förnya och utöka träningsredskapen som finns längs rutterna.
 

JOENSUU STAD

Postadress
PB 59
80101 Joensuu

Gatuadress
Rantakatu 20
80100 Joensuu

Telefonväxel
013 267 7111
(från utlandet
+358 13 267 7111)
må–fre kl 8–16