"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Назад

Joensuu-päivänä 29.11. palkittiin ansioituneita kaupunkilaisia

« Назад

Osana 29.11. vietettävän Joensuu-päivän juhlallisuuksia jaetaan vuosittain kaupungin yrittäjä-, kulttuuri- ja nuorisopalkinnot sekä määrävuosin myös Joensuu-palkinto.

Joensuun 170-juhlavuonna palkitaan myös menestyneitä urheilijoita ja vapaaehtoistyötä tekeviä. Arjen vapaaehtoistyön sankari -palkintoja jaetaan yksi kantakaupunkiin ja yksi kullakin pitäjällä.

Palkinnot luovutettiin Joensuu-päivän aamukahvien yhteydessä kaupungintalolla torstaina 29.11. kello 8.30 alkaen ja arjen vapaaehtoistyön sankarit palkitaan kukin oman alueensa kahvitilaisuuksissa. Tarkka palkitsemisaikataulu Joensuu-päiväin sivulta: www.joensuu.fi/joensuupaiva.

Joensuu-päivän palkintojen saajat

 • Joensuu-palkinto: toimitusjohtaja Ari Mononen
 • Yrittäjäpalkinto Jokikone Oy
 • Kulttuuripalkinto pyörätuolitanssija Risto Lång
 • Nuorisopalkinto informaatikko Pia Rask-Jussila ja kirjastonhoitaja Mari Rintala
 • Arjen vapaaehtoistyön sankarit
  • Silja Tikansalo, Eno
  • Tuula Nylander, Joensuun keskusta
  • Pertti Tikkanen, Kiihtelysvaara
  • Eeva Mustonen, Pyhäselkä
  • Arja Manu, Tuupovaara
 • Menestyneet urheilijat:
  • kilpacheerleader Viveka Rosén
  • maastohiihtäjä Perttu Hyvärinen
  • hiihtosuunnistaja Salla Koskela
  • hiihtosuunnistaja Misa Tuomala

Palkitsemisten perusteluita

Vuoden 2018 Joensuu-palkinto myönnetään maatalous- ja metsätieteiden maisteri, toimitusjohtaja Ari Monoselle. Palkinnon perusteluina on Monosen merkittävä työura. Lisäksi perusteena on muun muassa vahva yhteiskuntavastuullisuus sekä erittäin vahva harrastustoiminta niin henkisin kuin usein myös taloudellisin panoksin.

Elokuusta 2006 alkaen Ari Mononen on toiminut Iivari Mononen Oy:n toimitusjohtajana. Hänellä on huomattava määrä liiketoimintaan liittyviä luottamustehtäviä, joiden kautta hän on vahvasti edistänyt Joensuun ja maakunnan elinkeinoelämän kehitystä ja työllisyyttä.

Myös Monosen urheiluun liittyvät tehtävät ja ansiot ovat erityisen mittavat, muun muassa pesäpallon ja uinnin parissa. Joensuussa on Suomen upein pesäpallostadion. Myös tässä hankkeessa Ari Monosen rooli on ollut aivan keskeinen.

Yrittäjäpalkinto myönnetään vene- ja konekaupan ammattilaiselle Jokikone Oy:lle menestyksekkäästä yritystoiminnasta, sukupolvenvaihdoksesta ja aluevaltauksesta Petroskoihin.

Vuonna 1980 perustettu Jokikone Ky oli ensimmäisenä vapaa-ajan erikoisliike Itä-Suomessa. Vuosien saatossa Jokikone on kasvanut tilojen ja liikevaihdon kymmenkertaistuessa. Henkilöstömäärä on kasvanut merkittävästi. Jokikone on yksi Suomen suurimmista vapaa-ajan konekaupoista. Yrityksen liikevaihto oli 7,5 miljoona euroa vuonna 2017 ja henkilöstöä on Suomessa 14 ja Venäjällä 4.

Kulttuuripalkinto myönnetään pyörätuolitanssija Risto Långille, joka on pyörätuolitanssin uranuurtaja. Hän valmistui vuonna 2011 Suomen ja Euroopan ensimmäiseksi pyörätuolilla liikkuvaksi ammattitanssijaksi. Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti ansioitunut tanssin ammattilainen tekee taiteellista työtään Joensuussa ja on tuonut kaupunkia näkyville jo usean vuosien ajan.

Nuorisopalkinto myönnetään informaatikko Pia Rask-Jussilalle ja kirjastonhoitaja Mari Rintalalle. Tämän vuoden palkinnolla on haluttu nostaa esiin arjessa tehtävää perustyötä ja sen merkitystä. Informaatikko Pia Rask-Jussilan ja kirjastonhoitaja Mari Rintalan työskentelyä leimaavat henkilökohtainen panostus ja vahva esimerkki nuorten positiivisessa kohtaamisesta.

Urheilumenestyspalkinto neljälle urheilijalle

Kilpa-cheerleadingin MM-kilpailut voittaneen joukkueen kapteeni Viveka Rosén saa saavutuksestaan 2 000 euroa. Maastohiihdon viestin neljännen sijan Pyeongchangin Olympialaisissa saavuttanut Perttu Hyvärinen saa 1 000 euron palkinnon, hiihtosuunnistaja Salla Koskela henkilökohtaisen EM-kilpailujen pronssimitalista 1 000 euron palkinnon ja Misa Tuomalan samoissa kilpailuissa saavuttamasta viestipronssimitalista 500 euron palkinnon.

Viisi arjen vapaaehtoistyön sankaria on valittu kaupunkilaisten ehdotuksien perusteella, joita tuli 68. Palkittavat on valinnut ehdotusten perusteella Joensuu 170 -työryhmä. Jokainen palkinto on 500 euroa.

Perustelut sankaruudelle ovat kaupunkilaisten ehdotuksista:

Silja Tikansalo on jokaisen enolaisen yhdistyksen ystävä, auttaja ja vapaaehtoinen. Hän tekee täyden työpäivän verran vapaaehtoistöitä arkisin ja lisäksi iltaisin sekä viikonloppuisin mukana tapahtumissa talkoolaisena. Lisäksi hän toimii melkein kaikissa enolaisissa yhdistyksissä tarvittaessa erilaisissa tehtävissä. Kaiken tämän ja paljon muutakin hän tekee eleettömästi huomiota hakematta.

Tuula Nylander, Joensuun keskusta, on monessa vapaaehtoistyössä mukana, mm. Unicef ja Rantakylän kirjastolla lukumummona sekä käsityökerhon vetäjänä. Tuula tekee työtään suurella sydämellä, on helposti lähestyttävä lämmin ihminen. Hän haluaa pyyteettömästi auttaa toisia ihmisiä.

Pertti Tikkanen, Kiihtelysvaara. Särkivaarassa löytyy oma Puuha-Pete eli Pertti "Pete" Tikkanen, jolla on sydän puhdasta kultaa ja aina aikaa auttaa muita. On mahdotonta tiivistää sitä kaikkea mitä Pertti tekee muiden eteen. Pertti on kaikkien arjen sankari. Koskaan hän ei ole hommista kieltäytynyt, vaikka univelka painaisi ja käsi olisi paketissa, niin aina Pertti ottaa tilanteen haltuun raikuvalla naurulla ja toteaa, että sottaillaan hetki ja kyllä asia saadaan kuntoon. Pertti tekee hommia vain auttaakseen muita. Palkaksi ja kiitokseksi hän vain ottaa sanan "kiitos".

Eeva Mustonen, Pyhäselkä. Sunnuntai-iltojen tanssit kesäkaudella Hammaslahden Lemmenlavalla eivät ole mitään ilman Eevaa. Hän on vuosikymmeniä tehnyt vapaaehtoistyötä Pyhäselän urheilijoissa ja Lemmenlavan puuhanaisena. Eeva hoitaa kaiken pyyteettömästi, hankkii talkoolaiset, huolehtii esiintyjät, kahvion pyöritys, siisteys, lattian kunto, keskustelee asiakkaiden kanssa ja hymyilee aina. Ei koskaan ole moittinut ketään, päinvastoin. Hänellä on myös tieto/taito hanskassa. Omalla ystävällisellä olemuksellaan saa talkoolaiset myös mukaan toimintaan.

Arja Manu, Tuupovaara, osallistuu paljon seurakunnan, Marttojen sekä vanhusten palveluidentuottajien hyväntekeväisyystöihin. Arja Manu mm. ulkoiluttaa vanhuksia, käy askartelemassa ja auttaa kahvituksissa. Hän tekee paljon käsitöitä yhteiseen hyvään, esimerkiksi lapsille, vähävaraisille ja sairaaloihin. Lisäksi Arja Manu on aina iloinen, auttava ja lämmin toisia kohtaan.

Päivitetty 29.11.2018

« Назад