ruusut Kuva: Reilu kauppa ry, Sean Garrison
tee2 Kuva: Reilu kauppa ry, Didier Gentilhomme
puuvilla

Mitä on Reilu kauppa?

Reilun kaupan järjestelmä on luotu, että myös kehitysmaiden ihmisillä on mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään, huolehtia ympäristöstä ja kouluttaa lapsensa. Reilun kaupan avulla myös pienviljelijät pääsevät kansainvälisille markkinoille.

Reilun kaupan takuuhinta ja Reilun kaupan lisä

Reilun kaupan tuotteiden viljelijät saavat tuotteistaan vähintään Reilun kaupan takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinnan lisäksi tuottajayhteisölle maksetaan Reilun kaupan lisää, joka käytetään asioihin, joita viljelijät tai työntekijät pitävät tärkeimpinä ja tarpeellisimpina. Lisällä on esimerkiksi porattu kaivoja tai rakennettu kouluja. On myös kehitetty terveydenhoitoa ja viljelytapoja.

Suurtilojen työntekijöille maksetaan Reilun kaupan järjestelmässä vähintään lakien mukaista, asteittain nousevaa palkkaa. Työntekijöillä on asialliset työolot ja oikeus liittyä ammattiyhdistyksiin. Reilun kaupan tuotteiden viljelyssä lapsityövoiman kaupallinen hyväksikäyttö on kielletty. Perheiden toimeentulon parantuessa Reilun kaupan myötä yhä useampi lapsi pääsee kouluun.


Ympäristöstä huolehditaan ja tuotantoa valvotaan

Reilun kaupan tuotteiden tuotannossa noudatetaan tiukkoja ympäristökriteereitä. Käyttökiellossa olevien kemikaalien lista on kattava. Geenimuunneltujen siementen ja taimien käyttäminen on kiellettyä.

Reilun kaupan kriteerien valvonnasta vastaa FLO-CERT-yhtiö, joka on riippumaton yritys eikä osallistu kaupankäyntiin. Tarkastuksia tehdään sekä tiloilla että kauppaa käyvissä yrityksissä.

Reilu kauppa ry valvoo Suomessa Reilun kaupan merkin käyttöä ja tiedottaa järjestelmästä. Reilu kauppa ry:n nimenä oli aikaisemmin Reilun kaupan edistämisyhdistys ry.

Reilun kaupan sertifiointimerkki tuotteessa kertoo kuluttajalle, että kehitysmaassa kasvatettu tuote on hyvä kaikille – ihmisille ja ympäristölle.

Lisätietoa: www.reilukauppa.fi.

Päivitetty 15.05.2013

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Haluaisitko antaa myös kirjallista palautetta?

Kyllä vain! Ei tällä kertaa.

Kiitoksia palautteestasi!