Matkalla Karjalassa -perusnäyttely

Matka Karjalassa alkaa vanhoilla kartoilla, jotka kertovat oman aikansa käsityksiä Karjala-nimisen alueen sijainnista. Karttoja vastapäätä on rautaisannos Karjalan historiaa aikajanan muodossa. Tähän aikajanaan on upotettu aitoja rahoja aina tipparahasta 8 taalerin plootuun.

Koska sodat ovat kautta aikain värittänet Karjalan historiaa, matka jatkuu ensimmäiseen sotahuoneeseen. Tilassa voi tutustua Ruotsin ja Venäjän vallan aikaisiin sotiin ja vanhoihin aseisiin. Sotilaslääketieteen tuon aikaisesta karuudesta kertoo haavurin arkku.

Sodista päästään rauhanomaiseen aikaan, jolloin kansan elämä kulki luonnon kiertokulun kanssa samaa tahtia. Elämä saattoi olla nykyihmisen mittapuussa kovaa, mutta näyttelyssä, niin kuin elämässä ennenkin, on mukana myös laulu ja soitto. Kansallisoittimiamme - kanteleita - on esillä useita kappaleita ja runonlaulua voi kuunnella tunnelmallisessa äänipesässä.

Menneessä yhteiskunnassa ihmisen syntyperä vaikutti hänen elämäänsä. Rahvaan silmissä säätyläisillä oli koulutuksen ja syntyperän tuomaa arvovaltaa. Pohjois- ja Laatokan Karjalan säätyläisistä kerrotaaan yhdessä näyttelyhuoneessa.

1900-luvulle tultaessa vanha sääty-yhteiskunta mureni. Sisällisota ja maailmansodat muuttivat perusteellisesti ihmisten elämää. Yli 95 000 suomalaista kuoli toisessa maailmansodassa ja yli 400 000 karjalaista joutui jättämään kotinsa. Näistä asioita kerrotaan näyttelyn toisessa sotahuoneessa sekä uudessa evakko-osastossa. Sotaosion yksi näyttävämpiä esineitä on runsaasti julkisuutta saaneen, Liperin Rauanlahdesta nostetun Junkers-pommikoneen moottori.

Sota-ajasta siirrytään aivan toisenlaisiin tunnelmiin, Joensuun tarinaan. Joensuu on kauppakaupunki, tästä kertoo jo tämän näyttelytilan torimainen tunnelma. Toki moni muukin asia tulee esille, kuten urheilu, liikenne ja koulutus sekä Joensuun rock- ja popelämästä kertova huone.

Näyttelystä löytyy myös vanhaa filmimateriaalia sekä näyttelyyn varta vasten tuotettuja esityksiä. Esimerkiksi kuvaesitys kuusikymmenluvun Joensuusta sisältää nostalgista valokuva- ja kaitafilmiaineistoa kehittyvän kaupungin elämästä.

 

Päivitetty 03.01.2017