Muinaisilla poluilla

Pohjois-Karjalan esihistoriaa Pohjois-Karjalassa on toteutettu 2000-luvulla usean EU-rahoitteisen hankkeen aikana arkeologisia inventointeja, joiden tulokset ovat olleet valtakunnallisestikin arvioituna merkittäviä. Muinaisilla poluilla -näyttely esittelee näitä Pohjois-Karjalan esihistorian uusimpia tutkimustuloksia yleisölle. Uuden tutkimustiedon sisältävää kokonaisesitystä Pohjois-Karjalan esihistoriasta ei vielä löydy kirjallisuudesta.

Pohjois-Karjalan museo on 2000-luvulla hallinnoinut useita EU-rahoitteisia hankkeita, joiden aikana on tehty arkeologiset perusinventoinnit jokaisessa Pohjois-Karjalan kunnassa. Inventointien myötä tunnettujen esihistoriallisten asuinpaikkojen sekä esinelöytöjen määrä moninkertaistui. Esimerkiksi Enon Rahakankaalta löytyi merkkejä Suomen varhaisimpiin kuuluvasta asutuksesta.

Arkeologit Oili Forsbergin, Petro Pesosen ja Taisto Karjalaisen mukaan mittava urakka oli erittäin kiinnostava ja tuloksiltaan rikas. Tämän tutkimustiedon pohjalta koottu Muinaisilla Poluilla -näyttely on kiinnostava kokonaiskatsaus Pohjois-Karjalan alueen esihistoriaan. Näyttely etenee aikakausittain kivikaudesta metallien aikaan. Näyttelyssä on upeita aitoja muinaislöytöjä sekä erilaisia kopiota ja kivikautisen asumusken pienoismalli. Näyttely löytyy Carelicumin II kerroksesta osana Matkalla Karjalassa -perusnäyttelyä.

Kyseiset Internet-sivut sekä Pohjois-Karjalan museossa, Carelicumissa, oleva Muinaisilla poluilla -oppimisympäristö ovat tällä hetkellä ainoa kokonaisesitys, jossa uusin maakunnan esihistoriaa koskeva tutkimustieto on esillä.

Muinaisilla Poluilla -näyttelyyn liittyvät kunta- ja kaupunginosakohtaiset Internet-sivut "Maakunnan esihistoriaa", joilta voi käydä tutkimassa kotimaakunnan ja asuinpaikan esihistoriaa.

Opetustehtäviä tästä linkistä.


Päivitetty 13.05.2013