DSC_0084 vene ja aula.jpg Stefan de Batselier
DSC_0072 aini.jpg Stefan de Batselier
DSC_0023 sotilaat.jpg Stefan de Batselier

Pohjois-Karjalan museo

Pohjois-Karjalan museo Hilma sijaitsee aivan Joensuun keskustassa, Kulttuuri- ja matkailukeskus Carelicumissa. Museon pysyvät näyttelyt kertovat Pohjois-Karjalan ja osittain myös Laatokan Karjalan alueiden historiasta. Carelicumin ensimmäisessä kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa järjestetään vuosittain 3-5 teemanäyttelyä.

 

 

 

Funkis Karjalassa 12.5.–28.8.

Kesänäyttely tarjoaa uutta tietoa Karjalan alueen arkkitehtuurista.

Muotoilija Samu Aarnio on tutkinut ja selvittänyt funkisrakennusten historiaa erityisesti Karjalan alueella jo useita vuosia. Näyttely perustuu hänen samannimiseen kirjaansa.

Funkis Karjalassa -näyttelyssä esillä on vanhoja ja uusia valokuvia, rakennuspiirustuksia, myös alkuperäisiä. Karjalan alueen mielenkiintoisimmat funkistalot on 3D-mallinnettu animaatioiksi.

Näyttelyn tiedote

Uusi kokoelmakeskus vaikuttaa museon kokoelmapalveluihin

Saamme uuden kokoelmakeskuksen kuluvan vuoden aikana. Muuton aiheuttamien järjestelyjen vuoksi suljemme kuva-arkiston asiakaspalvelun 1.6.2016.  Kuva-arkisto avataan asiakkaille vuoden 2017 tammikuussa. Emme myöskään voi lainata museoesineitä emmekä vastaanottaa tutkijoita esinekokoelmiin kyseisenä ajanjaksona.

Pohjois-Karjalan museo on nyt Hilma  

Nykyään monilla museoilla on museon laatua kuvaavan nimen perässä museota yksilöivä nimi.  Ytimekäs nimi on voitu hakea museon sisällöstä, (Suomen maatalousmuseo Sarka) museon toimintaan liittyvästä henkilöstä (Joensuun taidemuseo Onni), latinasta, kreikasta (Nykytaiteen museo Kiasma) tai vaikkapa sana- tai ajatusleikistä.

Pohjois-Karjalan museossa Hilma-nimi pulpahti esille, kun Joensuun taidemuseosta tuli Onni. Nauroimme kahvipöydässä, että Joensuun museot voisivat olla HIlima ja Onni, Jaakko Tepon klassikon mukaan. Siitä nimen makustelu sitten lähti, vaikka taidemuseon Onni tuleekin ihan toisesta lähteestä. Hilimakin muotoutui lopulta Hilmaksi.

Ja miksi sitten pidimme kiinni sitkeästi HIlmasta? Siksi, koska mielikuvamme Hilma-nimestä sopivat museomme tehtävään pohjoiskarjalaisen elämänmenon säilyttäjänä ja tallentajana. Meille Hilma on maakuntamme kiteytymä: lupsakka, nauravainen, vieraanvarainen ja mutkaton emäntä, jonka elämässä on työntouhua, myös hitunen murhetta ja melankoliaa ja tietenkin sopivasti riemua.

Museon uudessa logossa ikiaikainen karjalainen koristeaihe, elämänpuu, on saanut modernisti pelkistetyt muodot. Uuden Hilma-logon on suunnitellut Karelia-ammattikorkeakoulusta syksyllä 2015 valmistunut nuoren polven graafinen suunnittelija Tuula Korkalainen.

 

 

Päivitetty 04.07.2016


Carelicum Palvelut tavoitat puhelimitse ma-pe klo 10-15.

Henkilöstön yhteystiedot

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Haluaisitko antaa myös kirjallista palautetta?

Kyllä vain! Ei tällä kertaa.

Kiitoksia palautteestasi!