Linkkejä ja vinkkejä

Tässä vinkkejä tiedonhakuun ja reilun kaupan edistämiseen kotona, työpaikalla, harrastusporukassa tai koulussa!

Tietoa Reilusta kaupasta

Reilu kauppa ry ylläpitää www.reilukauppa.fi -sivustoa. Tältä sivustolta löydät runsaan tietopaketin Reilun kaupan järjestelmästä. Löydät ajankohtaisia kuulumisia ja tietoa Suomessa myytävistä Reilun kaupan tuotteista.

Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy jo hyvin kirjallisuutta, joka käsittelee Reilua kauppaa ja vastuullista kuluttamista. Kokeile esimerkiksi aineistohakua asiasanayhdistelmällä "reilu kauppa"!

Hyödyllisiä linkkejä:
Reilu kauppa ry (Fairtrade Finland)
Reilun kaupan kaupunki -kampanja
Reilun kaupan kaupungit, kansainväliset sivut
European Fairtrade Association (EFTA)
Fairtrade Internatinal (FLO)

Haluatko mukaan?

Reilun kaupan viikko
Valtakunnallinen Reilun kaupan viikko järjestetään syksyllä viikolla 43. Tule sinäkin mukaan tapahtumiin! Huomioikaa teemaviikko myös työpaikallanne, koulullanne tai harrastusporukassanne! Reilun kaupan viikon kampanjasivut: www.reilunkaupanviikko.fi.

 

Keväällä nautitaan hyvästä aamiaisesta
Kehitysmaissa viljellyt tuotteet muodostavat oleellisen osan monen suomalaisen aamiaisesta: kahvi, tee, kaakao ja banaani kun eivät Suomessa kasva. Siksi aamupalapöydässä tehdyillä arkisilla valinnoilla on vaikutuksia myös kehitysmaissa. Hyvä aamiainen on terveellinen nauttijalleen ja reilu viljelijälleen.

Reilu kauppa ry ja Martat kutsuvat kaikkia mukaan Herää reilumpaan maailmaan kampanjaan 5.-11.5.2014. Kampanjan internetsivuilta löydät maistuvia reseptejä ja voit tilata tiedotusmateriaalia.

 

Vinkkejä kouluille

Reilun kaupan kaupungit Joensuu, Tampere ja Espoo ovat tuottaneet yhteistyössä Reilu kauppa ry:n kanssa Suklaan matkassa -opetusmateriaaleja. Ne kertovat, mistä kaikille tuttu herkku saapuu Suomeen ja miten valintamme lähikaupassa vaikuttavat kaukana asuvien perheiden elämään. Nämä 6–10-vuotiaille suunnatut opetusmateriaalit löydät myös sähköisenä sivulta: www.joensuu.fi/reilukoulumateriaali.

Eettisen kaupan puolesta ry on julkaissut globaaliin kuluttamiseen liittyviä opetusmateriaaleja, jotka soveltuvat käytettäväksi oppitunneilla. Lisäksi Eetti ry ja Reilu kauppa ry kouluttavat yhteistyössä vuosittain uusia reiluttajia, eli Reilun kaupan asiantuntijoita, jotka tekevät myös kouluvierailuja.

Reilu kauppa ry kannustaa kouluja hakemaan Reilun kaupan koulu -arvonimeä. Tämä arvonimi tuo koululle positiivista julkisuutta, mutta samalla koulu on mukana muuttamassa maailmaa reilummaksi kehitysmaiden viljelijöille ja heidän perheilleen.

Joensuun kaupunki on mukana Reilu kauppa ry:n hallinnoimassa Reilun kaupan edistämishankkeessa Towns for Fairtrade in Finland and Estonia. Joensuun hankekoordinaattoria voi pyytää mukaan, jos koulu tai luokka haluaa suunnitella omaa Reilun kaupan teemapäivää, projektia, tempausta tai työpajaa. Yhteystiedot: viestintäpäällikkö Ville Moilanen, ville.moilanen(at)jns.fi, 050 67 281.

Reilu kauppa ja vastuullinen kuluttaminen voivat olla hyviä teemoja myös koulujen kansainvälisen toiminnan kehittämiseen!

 

Reilu kauppa työpaikoilla
Suomalaisilla työpaikoilla juodaan miljoonia kupillisia kahvia ja teetä. Valitsemalla Reilun kaupan tuotteita on mahdollista vaikuttaa monen kehitysmaassa asuvan ihmisen elinolosuhteisiin. Reilu kauppa ry:stä voit tilata työpaikkojen kahvi- ja kokoushuoneisiin sopivaa tiedotusmateriaalia.

Reilu kauppa ry on julkaissut hankintaoppaan, jolla halutaan kannustaa julkisten hankintojen eettisyyden kehittämiseen. "Reiluja hankintoja – opas sosiaalisesti kestäviin julkisiin hankintoihin" avaa Suomen hankintalakia eettisten hankintaperusteiden näkökulmasta. Voit ladata oppaan internetistä.

 

Eetin paikallistoiminta Joensuussa
Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti ry) on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää reilua ja ekologisesti kestävää maailmankauppaa. Eetillä on toimintaa Suomessa yli 10 paikkakunnalla.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Eetin paikallistoimintaan Joensuussa tai  haluat tietää lisää Eetin toimintamuodoista, ota yhteyttä Riikka Linjamaan, riikka.linjama(at)gmail.com.

Päivitetty 09.01.2015

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Haluaisitko antaa myös kirjallista palautetta?

Kyllä vain! Ei tällä kertaa.

Kiitoksia palautteestasi!