ilmastotori-joensuu-slider-.jpg
Ilmastotori_logot

Ilmastovastuuhankkeet

Yhteistyöllä hiilineutraali kaupunki! Ilmastovastuuhankkeet edistävät vähähiilisiä ratkaisuja, tuovat uutta kaupunkikuvaan ja toteuttavat kaupungin ilmasto-ohjelman tavoitteita.

   

 

Ilmastotorin kehittämällä Ilmastovastuuhanke-konseptilla tuodaan vähähiilisiä ratkaisuja Joensuun kaupunkikuvaan yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Samalla toteutetaan Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman tavoitteita.

 

SYKSY 2017 // Niinivaaran kaupunkikosteikko

Vuoden 2017 ilmastovastuuhankkeena toteutettiin kaupunkikosteikko Niinivaaralle. Projektissa Varaslampeen laskeva avo-oja kunnostettiin kosteikoksi. Kosteikko sijaitsee Loimolankadun ja 6-tien välisellä alueella.

Projekti toteutettiin yhteistyössä 12 yritys- ja yhteisökummin kanssa, joiden tuella kunnostamistyöt mahdollistettiin. Kunnostuksessa lisättiin ojan mutkittelua, syvennettiin ja levennettiin sen uomaa sekä rakennettiin pohjakynnys. Kosteikko auttaa sopeutumaan tulevaisuuden ilmastoon tasaamalla voimistuvia sade- ja tulvapiikkejä.

Kaupunkikosteikko sijaitsee Loimolankadun ja Valtatie 6:n välisellä alueella. Kuvan vihreä alue havainnollistaa suunnitellun kosteikon sijaintia. Tutustu tarkemmin myös kosteikon yleissuunnitelmaan.

Kaupunkikosteikolla edistetään paikallista ilmastotyötä sekä luonnonmukaista hulevesien hallintaa. Vettä pidättävä ja hiiltä sitova kosteikko auttaa sekä torjumaan ilmastonmuutosta että sopeutumaan tulevaisuuden ilmastoon.

Kaupunkikosteikko puhdistaa myös Varaslampeen päätyviä hulevesiä. Merkittävä osa lampeen päätyvistä valumavesistä tulee kunnostettavan ojan kautta.

Kaupunkikosteikon kummit

 • Joensuun kalastuskunta
 • Joensuun Popmuusikot ry
 • Joensuun Työväenyhdistys ry
 • Karjalan Tekstiilipalvelu
 • Karjalan Viisumit Oy
 • Karsikon asukasyhdistys ry
 • Niinivaaran Fysioterapia Oy
 • Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
 • Puhas Oy
 • Ravintola Deli China Oy
 • TOIMI -ympäristöalan asiantuntijaosuuskunta
 • UPM:n Joensuun vaneritehdas

________________________________________________________________

SYKSY 2016 // Penttilänrantaan istutettiin syötävä puisto

Yrityksiä ja yhteisöjä haettiin kesällä 2016 osallistujiksi puistoprojektiin, jossa Joensuun Penttilänrannan Varvinpuistoon istutettaisiin kirsikkakuja. Yritykset ja yhteisöt saivat osallistua projektiin ostamalla kirsikkakujalta puun.

Penttilänrannan kirsikkakuja on niin sanottu syötävä puisto, josta saa vapaasti kerätä puiden tuottamaa satoa. Joensuun ilmasto-ohjelman pitkäaikaistavoitteena on rakentaa useita syötäviä puistoja eri puolille kaupunkia.

Mukaan projektiin ilmoittautui yhteensä 23 yritystä ja yhteisöä. Jokaiselle suunnitellulle puulle löytyi ostaja. Kirsikkapuut istutettiin 28.9.2016. Puiden istuttaminen on pitkäaikainen ilmastoteko; puut toimivat hiilinieluina vuosikymmenien ajan ja tuottavat iloa ja satoa puiston käyttäjille. Myös kirsikkapuut sitovat hiiltä pienehköstä koostaan huolimatta; istutettavat 24 puuta sitovat 45 vuodessa 36 tonnia hiiltä, mikä vastaa noin 132 tonnia hiilidioksidia (Co2).

_______________________________________________________________

KESÄ 2015 // Edulliset Ilmastotori-bussit Joensuun suurtapahtumiin

 

 

Osana Ilmastotorin ilmastovastuuhankkeita Ilosaarirockiin ja Farmari-maatalous-näyttelyyn järjestettiin kesällä 2015 edullisia Ilmastotori-bussikuljetuksia eri puolilta Pohjois-Karjalaa. Tämä ilmastovastuuhanke kannusti mahdollisimman monia yksityisautoilijoita bussin kyytiin edullisten lippuhintojen houkuttelemana. Bussikuljetukset järjestettiin Valtimon, Kesälahden ja Ilomantsin suunnilta. Farmarissa menopaluu -hinta oli vain 5 euroa reitistä ja lähtöasemasta riippumatta, ja Ilosaarirockissa yhden suunnan hinta oli 5 euroa.

Edulliset matkalippuhinnat bussikuljetuksiin mahdollistuivat alueen yritysten tuella. Farmarin kuljetuksiin edullisen hinnan ovat mahdollistaneet Stora Enson Enocell sekä Fortumin Joensuun voimalaitos, ja Ilosaarirockin edulliset kuljetukset ovat mahdollistaneet Abloy ja Hotel Greenstar. Kiitos yrityksille edullisten bussikuljetusten mahdollistamisesta!    

Päivitetty 13.10.2017

YHTEYSTIEDOT

Tiina Vikman
Hankekoordinaattori
Puh. 050 463 3418
tiina.vikman (at) jns.fi

Saara Pellikka
Hankesuunnittelija
Puh. 050 431 6702
saara.pellikka (at) jns.fi