"Piipahda pikaisesti viivähdä vierellä"

Hypistelymuhvit

Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna Hypistelymuhvi on kehitetty mm. muistisairaille ihmisille.

Tule mukaan tekemään hyvää

Sivustolle on koottu ohjeita muhvien toteuttamiseen sekä miten voi lahjoittaa muhvin sitä tarvitsevalle.

Muhvi on helppo tehdä neulonnan, virkkauksen tai ompelun perustaidoilla. Tämän sivun alaosassa on tulostettava esite sekä etiketit lahjoitettaville hypistelymuhveille mukaan laitettavaksi.

Mikä muhvi?

Muhviin on kiinnitetty käsien toimintaa aktivoivia esineitä, esim. nappeja, pallotupsuja ja virkattuja kuvioita jne. Esineitä voidaan kiinnittää sekä ulko- että sisäpuolelle eli käsiä voi lämmitellä muhvin sisällä ja samalla hypistellä. Erilaiset värit, muodot ja materiaalit tuovat lisäksi virikkeitä myös näköaistin kautta.

Käsityökampanjoistaan tunnetut  Martat ovat myös mukana muhvitalkoissa ja Pohjois-Karjalan Martat ry levittää tietoa sekä toteuttaa muhveja jäsenyhdistysten kautta.

Pohjois-Karjalan Muisti ry:n ryhmissä on testattu hypistelymuhveja ja tulokset ovat erittäin rohkaisevia. Hypistelymuhvi antaa tekemistä levottomille käsille, jolloin esim. muistisairautta sairastava henkilö voi rauhoittua. Muistisairauteen voi liittyä levotonta motorista käyttäytymistä, jota voidaan lievittää virikkeitä lisäämällä.

Toisin sanoen: Ihminen, jolla on muistisairaus, kokee tarvetta liikkumiseen ja tekemiseen. Ihmisille ei saisi jäädä tyhjät kädet missään elämänsä vaiheessa. Hypistelymuhvi antaa tekemistä käsille, ja ihminen voi kokea esim. rauhoittumista tai innostusta.

Neuleohjeen muhvista on ensimmäisenä kehittänyt Linda J Walter ja lisäksi niitä on myös maailmalla myynnissä kaupallisina tuotteina. Parin viime vuoden aikana on varsinkin Iso-Britanniassa neulottu urakalla Hypistelymuhveja yhteistyössä sairaalaosastojen kanssa.

Hypistelymuhvia on työstetty vapaaehtoistyönä työryhmällä:
Sari Suvanto, Tarja Parviainen, Eija Sinkkonen ja Kirsi Asikainen.

Yhteistyössä ovat mukana:
Pohjois-Karjalan Martat ry www.martat.fi/piirit/pohjois-karjala
Pohjois-Karjalan Muisti ry / Muistiluotsi www.pkmuistiry.fi

Päivitetty 03.01.2018

Tulostettavaa materiaalia

Karelia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyön tuotoksena Sanna Kortelainen, Sari Nissinen ja Tarja Saarelainen kehittivät hypistelymuhveille etiketit sekä esitteen.

Opinnäytetyö löytyy kokonaisuudessaan Theseus-tietokannasta nimellä:
"Aistien aktivointi muistisairaiden hoitotyössä -Hypistelymuhviesite ja hypistelymuhvin etiketti"

Esite ja etiketti