"Vaikuttava kokoelma, toimiva näyttelyarkkitehtuuri ja mielettömän piristävä näyttely! Suosittelen täysillä kaikille!"

Taidemuseossa nyt

ITEpäisyys 5.10.2017 - 28.1.2018

ITEpäisyys piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen.

ITEpäisyys kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään vaan juhlaa vapaudesta. Vapaus mahdollistaa sen, että ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä.
 
Näyttelyssä esitellään ITE-taiteen tähtinimiä, mutta myös vähemmän tunnettuja tekijöitä. Kaikkia tekijöitä ei voi eikä pidä lokeroida: nykytaiteilija voi löytää sukulaisuutta ITE-taiteilijoiden joukosta, ITE-taiteilija voi sulautua nykytaidemaailmaan ja outsider-taiteilija voi olla hyvinkin koulutettu. Kun unohdamme liian määrittelyn, saamme enemmän vapauksia eläytyä ja kohdata teoksia ilman ennakko-odotuksia.
 
ITEpäisyys-näyttely oli kesällä 2017 esillä ITE-museossa Kokkolassa. Joensuun taidemuseo Onnissa nähdään kesänäyttelyä hieman laajempi kokonaisuus. ITEpäisyys-näyttely on tuotettu K.H. Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin.

 

Opastukset

Yleisöopastukset näyttelyyn keskiviikkoisin 11.10., 1.11., 22.11., 13.12., 3.1. ja 24.1. klo 17 sekä perjantaina 17.11. klo 14. Opastukset sisältyvät taidemuseon pääsymaksuun.
 

Tarratyöpajat 26.10. & 7.12. klo 13

Niina Mantsisen ohjaamissa työpajoissa tutustutaan katutaiteen yhteen olennaisimpaan taidemuotoon - tarraan. Se on nopea ja helppo tapa tehdä katutaidetta, joka pienestä koostaan huolimatta on tehokas visuaalinen pakkaus joka voi sisältää kuvan lisäksi myös verbaalista sanomaa. Työpajassa piirretään ja leikataan tarrat itse. Osallistumiseen ei tarvita taiteellisia erityistaitoja, tarrojen teko on mahdollista kaikille iästä ja taidoista riippumatta. Osallistuminen taidemuseon pääsymaksulla.
 

Klassikot kiertueella:
Raatajat rahanalaiset / Kaski 19.9.-22.10.

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) – lähtivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueelle yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Järnefeltin teos on esillä Joensuun taidemuseo Onnissa 19.9.-22.10.2017.
 
Maalaus kuvaa vanhaa viljelysmenetelmää: kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista, ja se onkin yksi yhteiskuntakriittisimmistä suomalaisista kansankuvauksista. Teos on Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni.
 
Klassikot kiertueella 2017 tuottaja on Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria. 
 
Ateneumin Kaski-aiheista näyttelykokonaisuutta täydentävät Paloheimon perinnesäätiön Joensuun taidemuseoon tallettamat kolme Järnefeltin Koli-aiheista maalausta, Helsingin yliopiston Karjalaisen Osakunnan tallettama Koli vuodelta 1935 ja kaksi teosta museon omista kokoelmista. Koli oli Järnefeltille rakas maisema, johon hän palasi yhä uudestaan vuosikymmenten ajan. 
 

Yleisöopastukset 

Kaski-teemaiset yleisöopastukset pe 22.9. klo 14, ke 27.9. klo 17, la 30.9. klo 14, ti 10.10. klo 14 ja ke 18.10. klo 17. Opastus sisältyy taidemuseon pääsymaksuun.
 
Klassikot kiertueella
www.klassikotkiertueella.fi
 
Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat: Klassikot uudessa valossa
 
Teoskuvat (vapaasti kaikkien käytettävissä lisenssillä CC0)
www.flickr.com/photos/finnishnationalgallery

 

 

 
 
Taidemuseo avoinna
Tiistai 11-16
Keskiviikko 11-20
Torstai-sunnuntai 11-16
Maanantaisin suljettu
Liput 3-5 €

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Would you also like to give us written feedback?

Sure! No, thanks.

Thank you for your feedback!