"Vaikuttava kokoelma, toimiva näyttelyarkkitehtuuri ja mielettömän piristävä näyttely! Suosittelen täysillä kaikille!"

Näyttelyarkisto 2017

Päänäyttelytila

Reetta Gröhn-Soininen: Voi poijaat! 2.2. – 30.4.

Kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soinisen materiaalina on suomalainen puu, jota hän työstää moottorisahalla, kirveellä ja puukolla. Teokset eivät ole sliipattuja vaan tarkoituksellisen rouheita. Myös mittasuhteilla leikitellään tahallisesti.  Puuta ei veistetä niin kuin perinne sanelisi, vaan Gröhn-Soininen on löytänyt oman käsialansa, viivan ja värin. Gröhn-Soinisen luoma rouhea, värikäs, huumoria pursuava ja hyväntuulinen maailma asettautuu taiteen kentässä perinteisen kuvanveiston oivaksi vastapariksi.
 

Backstage 18.5. – 17.9.

Backstage-näyttelyssä poppareiden kuvataide ja rokkaavat kuvataiteilijat kohtaavat samassa takahuoneessa: näyttely tuo suomalaiset musiikintekijät estradille visuaalisen ilmaisun kautta, lisäksi mukana on kuvataiteilijoita, joille musiikki on tärkeä osa ilmaisua. Monet näyttelyn taiteilijoista ovat tuttuja myös Ilosaarirockin lavoilta. Näyttelyn taiteilijavalinnoissa on avustanut graafikko-muusikko Jukka Tarkiainen, joka on myös suunnitellut taidemuseon yleisövessoihin bonusnäyttelyn kesän ajaksi.

Näyttelyssä ovat mukana 15 taiteilijaa tai taiteilijaparia ympäri Suomea: Anssi Kasitonni & Maria Stereo (Stereo 8000), Teija ja Pekka Isorättyä (Isorättyä Swingers), Pekka Kainulainen (sävellyksiä / sanoituksia mm. Amorphis) & Iiris Pessa, Tommi Liimatta (Absoluuttinen Nollapiste), J.A. Mäki (Radiopuhelimet, Mieskuoro Huutajat), Ville Vuorenmaa (Sur-rur), Heini Lehväslaiho (Dakota Kollective, Tones of Revolution), Ninni Luhtasaari (Pintandwefall, Ninni Forever Band), Ville Pirinen (mm. Black Audio, Seremonia), Harri Turunen (Outo lintu), Jenni Rope (Karkkiautomaatti), Asko Keränen (22-Pistepirkko, Kati Salo & Asko Keränen), Pink Twins (Juha ja Vesa Vehviläinen) ja Petri Ala-Maunus.
 

Toisen kerroksen aula

Klassikot kiertueella: Raatajat rahanalaiset / Kaski 19.9. – 22.10.

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) – lähtivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueelle yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Raatajat rahanalaiset / Kaski on esillä Joensuun taidemuseo Onnissa 19.9.-22.10. Teos on Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni. Klassikot kiertueella 2017 tuottaja on Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria. 
 
Ateneumin Kaski-aiheista näyttelykokonaisuutta täydentävät Järnefeltin Koli-aiheiset teokuset Joensuun taidemuseon omista kokoelmista. Koli oli Järnefeltille rakas maisema, johon hän palasi yhä uudestaan vuosikymmenten ajan.

 

Studio

Parviaisen matkassa Pohjois-Afrikkaan 12.10.2016 – 12.10.2017

Oscar Parviaisen (1880-1938) elämää ja taidetta värittivät poikkeuksellisen lukuisat matkat. 1910-luvun voimakkaan symbolistisen maalaustaiteen ohella hänen tuotannossaan erottuu kokonaisuuksiksi espanjalais- ja afrikkalaisaiheet ja 1920-luvulta lähtien pienimuotoiset matkakuvat Euroopasta. Parviainen matkusti Afrikkaan ensimmäistä kertaa 1904 ja uudestaan reilut 20 vuotta myöhemmin.
 
 
Päivitetty 23.10.2017

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Would you also like to give us written feedback?

Sure! No, thanks.

Thank you for your feedback!